Hurdacılık geri dönüşüm mesleğine dönüştü

Hurdacılık geri dönüşüm mesleğine dönüştü -Ağır şartlarda çöplerden kağıt, plastik gibi malzemeleri toplayarak geçmini sağlayamaya çalışanların yaptığı hurdacılığın, ham madde ihtiyacına yaptığı katkı sayesinde geri dönüşüm mesleğine


ADANA (A.A) - Emrah Yorulmaz - Ağır şartlarda çöplerden kağıt, plastik gibi malzemeleri toplayarak geçmini sağlayamaya çalışanların yaptığı hurdacılık, ham madde ihtiyacına yaptığı katkı sayesinde geri dönüşüm mesleğine dönüştü.
     Adana Makina Aksamı ve Hurdacılar Odası Başkanı Kemal Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöplerden kağıt ve plastik gibi maddeleri toplayanlara halk arasında Hurdacı dendiğini ancak, bu işi yapanların kullanılabilir atıkları topladıkları içih birer geri dönüşümcüye dönüştüklarını söyledi.
     Hurdacıların geri dönüştürülebilir atıkların çöpe gitmesini engellediğini, bu sayede doğanın temiz tutulmasına katkı sağladıklarını ifade eden Deniz, hurdacıların sokak sokak dolaşarak çöplerden topladıkları ve evlerden aldıkları atıklar sayesinde hem kendi ekonomilerine hemde milli ekonomiye katkı sağladıklarını belirterek, Metal fabrikalarında kullanılan metaller ile inşaatlarda kullanılan demirlerin ham maddesini biz burada geri dönüştürerek veriyoruz. Aksi takdirde dolar ödeyip Avrupadan ithal ederler dedi.
     Deniz, çevre illerdeki çok sayıda demir-çelik tesisinin yurt dışından büyük maliyetlerle ham madde ithal ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Bizim burada geri dönüştürdüğümüz hurdalarımızı hep Avrupadan ithal ediyorlar. Bu tesisler ithal ettikleri firmalara dolar ödüyor ve nakliyesini yaparken bir sürü masrafa giriyor. Dışarıda tablalar ve el arabalarıyla toplanan malzemeleri kesip presleyerek, demir-çelik fabrikalarını gönderiyor ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İthalatın önüne geçiyoruz. Vatandaşımıza hizmet veren maddelerin ham maddesi işte bizim buralardan gidiyor. Plastikte de aynı durum mevcut. Çöplerden toplayarak preslediğimiz ve kestiğimiz plastikler sulama borusunda kullanılıyor, mobilyalara ayaklık yapılıyor.
     Çukurovanın önemli ürünlerinen olan narenciyelerin ihracatında kullanılan plastik kasaların da hurdacıların topladıkları atık plastiklerden elde edildiğine işaret eden Deniz, Bizim sektörümüz geniş bir yelpazeye sahip. Geniş bir sermayeye sahip ama halk arasında hurdacı derler ve hor görürler diye konuştu.
     Deniz, hurdacılık mesleğinin yelpazesinin genişlediğini ve bu sayede Adanada yaklaşık 14-15 bin kişinin istihdam edildiğine değindi.
    
     -Çevre kahramanları-
    
     Hurdacıların ekonomiye yaptıkları katkının yanında, çevreyi de koruduklarına dikkati çeken Deniz, doğa tarafından yok edilmesi binlerce yıl süren atıkları çevreye zarar vermeden tekrar kullanıma sunduklarını belirterek, Çevreye katkılarından dolayı Türkiye genelinde hurdacı ve geri dönüşümcü arkadaşlarımıza devlet tarafından takdir madalyası verilmesini istiyoruz. Evrensel atıkları topluyoruz, geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. Doğayı toprakta çözülmesi zor olan atıklardan kurtarıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Hurdacılık geri dönüşüm mesleğine dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER