İftar ve sahurda yavaş ve az

İftar ve sahurda yavaş ve az yemek yiyin


NİĞDE (A.A) - Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin sağlık sorunları yaşamamaları için yeterli ve dengeli beslenme konusuna dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.
     Halk Sağlığı İl Müdürü Bilgehan Öztürk, iftar ve sahurda yavaş ve az yemek yenmesi konusunda uyarılarda bulundu.
     Oruç tutan kişilerin, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar ve sahurda çok fazla ve hızlı yemek yemelerinin hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olabileceğine dikkati çeken Öztürk, Bu tür sağlık sorunları yaşamamak için iftar ve sahurda yavaş ve daha az miktarda yemek yenilmelidir. İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan bir çorbayla başlanıp ardından az yağlı yemekler tüketilmelidir. Ramazanda yoğurt, meyve veya kararında tatlının tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından önemli bir rol oynar şeklinde konuştu.
     Sahura kalkmadan oruç tutulmasının yaz aylarında aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon problemleri, verimsizlik ve depresyona neden olabileceğini belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Sahurda da çok yağlı, çok tuzlu ve kızartma türü yiyecekler tüketilmemelidir. Tok tutması ve ihtiyaçları karşılaması açısından elma, kavun ve karpuz gibi meyveler tüketilebilir. Ramazan ayında bol miktarda sıvı alımına önem verilmelidir. İftar ve sahur arasında bol miktarda su içilmeli, çok fazla miktarda çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da komposto tüketilmelidir.
     9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar, kalp ve böbrek hastaları, anne adayları, çok yaşlı, obezite, diyabet ve metabolik hastalığı bulunan kişilerin, mide ülseri olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenlerin oruç tutmadan önce aile hekimleri ile mutlaka görüşmesi tavsiyesinde bulunan Öztürk, sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için uyarıların dikkate alınmasını istedi.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber İftar ve sahurda yavaş ve az Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER