İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu:

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu: -Üniversite ile medrese arasında karşılıklı etkileşim var. Çünkü İslamda ilim geleneği daha önce başlamıştır


YOZGAT (A.A) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Üniversite ile medrese arasında karşılıklı etkileşim var. Çünkü İslamda ilim geleneği daha önce başlamıştır dedi.
     İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçarı ziyaret ettikten sonra, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Türkiyede üniversitenin kavram ve kurum olarak doğuşu" konulu konferansa katıldı.
     İhsanoğlu, her medeniyette eğitim kurumları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     "Eğitim ve medeniyet tarihine baktığınız zaman eğitimin çok farklı şekillerde yürütüldüğünü görürsünüz. Bu eğitim kurumları arasında bazı bağlantılar, paralellik, etkileşimler olabilir. Bazı hallerde de bir medeniyet, öbür medeniyetlerden birtakım unsurları ödünç alır. Kendisini benimser ve eğitim yapısını onun üzerine inşa eder. Gerek 20. yüzyılda gerekse 21. yüzyılda biz üniversite kavramını batı medeniyetinden aldık."
     Medresenin üniversiteden daha eski olduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, "Birisi birisinden daha üstündür demek yanlıştır. Üniversite ile medrese arasında karşılıklı etkileşim var. Çünkü İslamda ilim geleneği daha önce başlamıştır. Fakat üniversite eşittir medrese diyemeyiz ya da üniversiteyi medresenin değişmiş hali saymak doğru olmaz. Bunlar farklı şeylerdir" ifadesini kullandı.
     Konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan İhsanoğluna, Rektör Prof. Dr. Uçar plaket takim etti.
     İhsanoğlu, daha sonra Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ve Yozgat Belediye Başkanvekili Enver Çakıroğluna ziyarette bulundu.
    
     Muhabir: Özcan Güney / İsmail İçer
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER