Ilısu Barajında nehir derivasyon işlemi başladı

Ilısu Barajında nehir derivasyon işlemi başladı (2) -Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Barajın yüzde 45i tamamlandı. Allahın izniyle 2014 yılında bitireceğiz -Biz diyoruz ki sulamalarla, hidroelektrik enerji üre


MARDİN (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajının yüzde 45inin tamamlandığını belirterek, Allahın izniyle 2014 yılında bitireceğiz dedi.
     Dargeçit ilçesinde, Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) nehir derivasyon işlemi için düzenlenen törene, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte katılan Eroğlu, tarihi bir adımın atıldığını belirtti.
     Çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini, barajın bu bölgeye hayat vereceğini ifade eden Eroğlu, Yaklaşık 24 milyon metreküp hacmi ile Türkiyede ikinci büyüklükte. Enerji üretimi açısından 4 milyar kilovatsaat elektrik üretecek ve Türkiyede 4. sırada. Dicle Nehri üzerindeki en büyük barajın birazdan derivasyon işlemini yapacağız diye konuştu.
     Enerji ithalatı için yılda 60 milyar dolar harcandığına işaret eden Eroğlu, şunları söyledi:
     Bu büyük bir para. Hükümetimizin ilk dönemi, 2003 yılında, Türkiyenin 186 milyar kilovatsaat bu sulardan hidroelektrik enerji üretmesi mümkünken, maalesef sadece ve sadece 26 milyar kilovat saat üretebiliyormuş... Yani su akıyor biz bakıyormuşuz. Dolayısıyla bu barajların yapılması bir zaruret, mecburiyetti. Çünkü Türkiyede sürekli akan nehirlerimiz yok. Pek çok derenin yüzde 80i yazın kuruyor. Bu yüzden gerek sulama ihtiyacı, içme suyu, hayvan suyu ve sanayi suyu ihtiyacı için mutlaka kışın yağan yağmurdaki suyu biriktirecek barajlar yapmamız, göletler yapmamız gerekir.
    
     -Bütün dünyaya buradan gıda ürünlerini ihraç edeceğiz-
    
     Türkiyede tarımın geliştirilmesi için bütün alanların sulanması gerektiğini dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bakın geçmişte sulanmayan araziler şimdi sulanıyor. Şanlıurfada, Diyarbakırda, Batmanda, Mardinde sulanınca bereket yağıyor. Biz diyoruz ki sulamalarla, hidroelektrik enerji üretimiyle ve diğer yatırımlarla, bu bölgeyi Türkiyenin gıda üretim ve ihracat üssü yapacağız. Dünyaya ihraç edeceğiz. Şu anda dünyada en önemli sektör enerji gözüküyor. Ama ben size şunu söyleyeyim; 2025 yılından sonra dünyada en önemli sektör gıda güvenliği olacaktır. Dolayısıyla bu topraklar gerçekten bereketli topraklar. İnşallah sulamayla 14 misli gelir artıracak, insanımızın cebine girecek. Bütün dünyaya buradan gıda ürünlerini ihraç edeceğiz.
     DSİ ve özel sektörün destanlar yazdığını, şu anda yaklaşık bin 500 ila bin 600 adet küçük büyük hidroelektrik santral yapılması için talep olduğunu aktaran Eroğlu, Bunların pek çoğunun temelini attık. 100-150 tanesinin açılışını yaptık. Sadece özel sektörün yaptığı hidroelektrik santralle yılda yaklaşık 110 milyar kilovatsaat ilave elektrik üreteceğiz. Cari açığın veya enerji ithalatının bir kısmı da buradan karşılanacak. Biz enerjide dışa bağımlı olursak sanayimizi de bütün çalışmalarımızı da riske atarız ifadelerini kullandı.
    
     -2017 yılında bütün büyük barajlarımız bitmiş olacak-
    
     GAPın Türkiyenin en büyük kalkınma projesi olduğunu kaydeden Eroğlu, şunları konuştu:
     Mardinde, Şırnakta, Diyarbakırda, Gaziantepte Siirtte, Kiliste nereye el atarsanız atın içme suyu meselesini kökünden çözdük. Muhtemelen 2017 yılında bütün büyük barajlarımız bitmiş olacak. Bu da büyük bir müjde. Çok kısa sürede de bütün ovaları sulayacağız. Buradaki insanın cebine muazzam bir para girecek. Daha önce sürünerek giden GAPı, başbakanımız yıldırım hızıyla yürür hale getirdi. Buraya baraj gelince hayat gelir, bereket gelir. Buradan bölge insanı ve bütün Türkiye faydalanacak. Dicle Nehri, baraj bitinceye kadar artık derivasyon tünelleri dediğimiz, bu çevirme tünellerinden akacak. Barajın inşaatında en önemli adım bu adımdır. Yani barajın inşaatında dolgu başlattık. Şu anda barajın yüzde 45i tamamlandı. Allahın izniyle başbakanımız bunu 2014 yılı ortasında bitirin dedi. Zor bir baraj ama gece gündüz çalışacağız. Burada çalışmak fedakarlıktır. İnsanlığa hizmettir.
     Eroğlu, baraj inşaatından önce yeni yerleşim, çevre düzenlemesi, kültürel varlıkların korunması çalışmalarının da yürütüldüğünü, insanları hiç bir konuda mağdur etmediklerini kaydetti.
     Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın projeyle yakından ilgilendiğini, projenin her aşamasını incelediğini, yanlışları düzelttiğini ve projeye son şeklini verdiğini bildirdi.
     Daha sonra bakanlar Şimşek ve Eroğlu ile Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı ve vatandaşlar birlikte butona basarak derivasyon işlemini başlattı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Şengül Oymak - İbrahim Sincar
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Ilısu Barajında nehir derivasyon işlemi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER