İlk ve Acil Yardım Sempozyumu

İlk ve Acil Yardım Sempozyumu -KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Özlü: İş hayatındaki şiddetin büyük çoğunluğunun yaşandığı alan sağlık alanıdır. Sağlıkta çalışıyorsanız şiddete maruz kalma riskiniz artıyor (Fotoğra


GÜMÜŞHANE (A.A) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, İş hayatındaki şiddetin büyük çoğunluğunun yaşandığı alan sağlık alanıdır. Sağlıkta çalışıyorsanız şiddete maruz kalma riskiniz artıyor dedi.
     Gümüşhane Üniversitesinin (GÜ) ev sahipliğinde Gümüşhane Valiliği, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, devlet ve vakıf üniversiteleri, sağlık meslek liseleri, sivil toplum kuruluşları ve sponsor firmaların katılımıyla düzenlenen İlk ve Acil Yardım Sempozyumu, KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlünün Acil Sağlık Hizmetleri personeline uygulanan şiddet konulu sunumuyla sona erdi.
     Şiddetin sadece fiziksel olarak algılanmasının yanlış olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, bir kişinin sesini yükselterek konuşmasının dahi şiddete girdiğini belirtti.
     Bu gibi durumlara sağlık çalışanları olarak alıştıklarını ifade eden Özlü, şöyle devam etti:
     Tehditler oluyor, üzerimize yürüyebiliyorlar, zorbalıklar olabiliyor. Tacizde bulunuyorlar. Cinsel taciz bu ortamlarda maalesef çok olabiliyor. Dışlama, yaftalama olayları olabiliyor. Aslında şiddet hayatın her alanında var. Özellikle sağlıkta daha çok var. İş hayatındaki şiddetin büyük çoğunluğunun yaşandığı alan sağlık alanıdır. Sağlıkta çalışıyorsanız şiddete maruz kalma riskiniz artıyor.
     Sağlık çalışanlarında en çok şiddetin yaşandığı birimlerin acil servisler olduğunu dile getiren Özlü, şunları kaydetti:
     Şiddete maruz kalan personel sıralamasında hemşireler önde geliyor. Pratisyen hekimlerin de fazlaca şiddete maruz kaldıklarını görebiliyoruz. Hastadan ziyade yakınlarının saldırısına uğruyoruz. Gaziantepte yapılan bir ankette daha çok hasta yakınlarının büyük çoğunlukta saldırgan hale geldiğini görüyoruz. Bu da gösteriyor ki acilde çalışıp da şiddete uğramayan yok gibi. En sıklıkla da bağırma var. Son derece yanlış olmasına rağmen hasta yakını bunu kendisinde bir hak sayıyor. Bunu biz aslında hazmediyoruz ve derdi var, acile gelmiş diyoruz.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Burak Altunöz
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber İlk ve Acil Yardım Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER