İmralıdaki görüşmeler...

İmralıdaki görüşmeler... -Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan: -Hükümetin atmış olduğu adımlara rağmen örgüt adım atmıyor. Eğer bu şekliyle örgütte silahsızlamma ve silahlı unsurları yurt dışına çekme gibi bir


ESKİŞEHİR (A.A) - Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan, İmralı sürecini değerlendirerek, Hükümetin atmış olduğu adımlara rağmen örgüt adım atmıyor. Eğer bu şekliyle örgütte silahsızlamma ve silahlı unsurları yurt dışına çekme gibi bir adım olmazsa bu sürecin ilerleyebilmesi mümkün değildir dedi.
     Prof. Dr. Özcan, bir programa katılmak için geldiği Eskişehirde AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmralı sürecinin, Oslo sürecinden farklı olarak, dış bir ülkenin hakemliği olmaksızın tamamen yerli ve milli bir şekilde devam ettiğini savundu.
     Bu süreç yeni bir süreç. Tabii ki kolay bir süreç değil, bundan sonraki süreçte özellikle PKKnın samimiyetini ve gerçekten çözüm isteyip istemediğini ve PKKyı kullanan, özellikle taşeron olarak kullanan dış güçlerin, dış istihbarat servislerinin bu sürece nasıl baktığını görmemiz gerekiyor diyen Prof. Dr. Özcan, PKKnın yöneticilerinden şu anda hiçbir şekilde bu süreci olumlayan, Evet bizde bu sürece destek vereceğiz şeklinde bir açıklamanın olmadığını bildirdi.
     Prof. Dr. Özcan, şöyle devam etti:
     Öcalan deniliyordu, Öcalanla görüşmeye başlandı ama Kandilde Karayılan farklı konuşmasına rağmen alttaki kadroya baktığımızda, 2013 yılında silahlı şiddeti tırmandıracağız şeklinde bir takım açıklamalar var. Bu Kandilin tamamen monolitik bir yapı olmadığını gösterir. Her ne kadar kandil, Öcalan monolitik bir yapı gibi adlandırılıyor. Dolayısıyla Öcalan bir şey dediğinde Kandilin de tamam diyeceğini düşünüyorlar. Böyle bir yapı yok. Dolayısıyla bu süreci, çözüm sürecini eğer biz başarıyla götürmek istiyorsak, hükümetin atacağı adımlar kadar, PKK ve Kandilin atacağı adımlarında net olarak ortaya çıkması gerekiyor. Hükümet silah bırakma veya silahlı örgütü yurt dışına çıkarma temel hedefiyle yola çıktı şu an kandilden bu anlamda ortaya çıkan net bir irade yok. Belki konjoktür olarak, bahara kadar geçici olarak bir çatışmasızlık süreci olarak adlandırıyorlar, bunu yaparlar ama Mayıstan sonra örgütün ne yapacağını görmemiz gerekiyor.
    
     -Bu süreç doğru süreç, desteklenmeli-
    
     Bu süreç doğru bir süreç, mutlaka doğru adımlar atıldı ama bunun desteklenmesi gerekiyor diyen Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti:
     En basit ifadeyle, Büyükşehir Belediye Yasası çıktı, arkasından ana dilde savunma çıktı, 3. yargı paketi çıktı, KCKlıların bir kısmı serbest kaldı, 4üncü yargı paketinden bahsediyoruz, bütün bunlar yapıldı. Örgütün ve BDPnin de yaptığı şu an Diyarbakırdaki eylemi şiddetsiz bir eylem olarak geçirdiler, onun dışında yaptıkları hiçbir şey yok. Dolayısıyla örgütten ne yapıldığını görebilmemiz gerekiyor. Şu anda 4üncü yargı paketi de konuşuluyor. Bunlar olduktan sonra örgütten biz hala aynı durumu göreceksek, bu süreç ilerlemez. O nedenle hükümetin veya özellikle istihbarat teşkilatının yapmış olduğu bu çalışmaların, karşı taraftan da atılacak olan adımlarla desteklenmesi gerekiyor. Şu anda o sürece henüz gelmedik. Hükümet ya da istihbarat teşkilatı şu anda bu adımları atıyor. Eğer bunun sonucunda PKKda silahlı kanatta bir rasyonalite gelişmezse, bundan sonraki süreçte daha farklı şeyler konuşulabilir. Ancak örgüt şu anda elini hala kapalı tutuyor. Hükümetin atmış olduğu adımlara rağmen örgüt adım atmıyor. Eğer bu şekliyle örgütte silahsızlamma ve silahlı unsurları yurt dışına çekme gibi bir adım olmazsa bu sürecin ilerleyebilmesi mümkün değildir.Bu sürecin bu boyutuyla desteklenmesi gerektiğini, en azından PKKnın iradesinin net olarak görülmesini gerektiğini düşünüyorum.
    
     -Kamuoyunun yüzde 75lik kesimi bu sürece hayır demiyor-
    
     Prof. Dr. Özcan, kamuoyunda yüzde 75lik bir kesimin Öcalanla görüşülmesine hayır demediğini kaydederek, Şehit ailesi derneklerinden bazılarının da kan duracaksa bu süreç ilerlesin yönünde açıklamaları olduğunu hatırlattı.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber İmralıdaki görüşmeler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER