İncesu Mağarası turizme kazandırılıyor

İncesu Mağarası turizme kazandırılıyor -Karamanda yıllardır atıl bekleyen bin 356 metrelik İncesu Mağarası turizme açılacak -Taşkale Belediye Başkanı Sunaoğlu: İhaleyi alan firma aydınlatma ve yürüyüş yolu çalışmalarını başla


KARAMAN (A.A) - Mehmet Çetin - Karamanda yıllardır atıl durumda bekleyen bin 356 metrelik İncesu Mağarası, önümüzdeki yılın başlarında turizme açılacak.
     Taşkale Beldesi Belediye Başkanı Muhittin Sunaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldeye 9 kilometre mesafede bulunan İncesu Mağarasının sarkıt, dikit ve traverten havuzları ile bir yer altı cenneti olduğunu söyledi.
     Böyle bir değerin yıllardır atıl durumda bulunduğunu, turizme kazandırılmayı beklediğini ifade eden Sunaoğlu, Ne yazık ki özellikleri bakımından İncesu Mağarasının yarısı kadar bile olamayacak mağaralar bugün herkes tarafından biliniyor, ziyaret ediliyor. Bizim mağaramızı ise sadece bizler biliyoruz. Böyle bir hazine yerinde duruyor ve kimseye faydası yok. Sadece bu mağarayı bilen sayılı kişi geziyor. İçinde düzenleme yapılmadığı için onlar da mağaranın ancak yarısını görebiliyor diye konuştu.
    
     -Sarkıt ve dikitler onarılıyor-
    
     Mağaranın turizme kazandırılması için bu yılın başında Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Karaman İl Özel İdaresi ve Taşkale Belediyesi olarak bir proje hazırladıklarını anlatan Sunaoğlu, şunları kaydetti:
     Bu eşsiz mağaranın turizme kazandırılması için hazırladığımız proje kabul edildi. İlk önce yolun alt yapısı tamamlandı. Bir aksilik olmazsa bahar aylarında asfalt dökülecek. Eylül başlarında ise ihaleyi alan firma aydınlatma ve yürüyüş yolu çalışmalarını başlattı. Mağaranın içinde bin 356 metrelik yürüyüş yolu tamamlandı. Yolun sağına ve soluna korkuluklar yapılıyor, aydınlatma tesisatı çekiliyor. Şu anda jeneratörle de olsa mağaranın içinde aydınlatma var. Mağaranın içinde belirlenen yerlerde dinlenme yerleri yapma işi devam ediyor. Ayrıca mağara dışındaki sosyal donatılar için de çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar yapılırken çok titiz davranılıyor. Kesinlikle mağaranın doğal yapısına zarar verilmiyor. Bunun yanında önceleri bilinçsizce kırılmış sarkıt ve dikitler onarılıyor, çökmeler sonucu kapanan havuzlar temizleniyor.
    
     -Bahar aylarında açılacak-
    
     Çalışmaların bu yılın sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini anlatan Sunaoğlu, İncesu Mağarası, tam olarak bahar aylarında mağara ve sağlık turizmine açılmış olacak. Sağlık turizmi diyorum çünkü mağaranın havasının nefes darlığı ve astım hastalarına iyi geldiği bilinen bir gerçek. Buraya gelenler hem mağarayı gezecek hem de sağlık sorunlarına çare bulabilecekler dedi.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber İncesu Mağarası turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER