İranın Erzurum Başkonsolosu Kılıçhan:

İranın Erzurum Başkonsolosu Kılıçhan: -İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi bu yıl 20 milyar dolara ulaşabilecek


MALATYA (A.A) - İranın Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan, İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin bu yıl 20 milyar dolara ulaşabileceğini bildirdi.
     Kılıçhan, Malatya Valisi Ulvi Saranı makamında ziyaret etti.
     Vali Saran, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile İranın tarihten gelen, uzun süreli ilişki geçmişine sahip olduğunu vurguladı.
     İki ülkenin edebi, tarihi ve kültürel kaynaklarında, insanların birbirleriyle ilişkilerine yönelik hikayeler bulunduğunu hatırlatan Saran, ülkeler arasındaki sınırların ne coğrafyanın münasebetini ne de kültürlerin münasebetini tam olarak ortadan kaldırdığını söyledi.
     Bu yakınlığın ticari münasebetleri de pekiştirdiğini belirten Saran, daha esaslı, uzun vadeli iş birliği yapmanın ve çalışmaları geliştirmenin hem şehirlere, hem de ülkelere fayda sağlayacağına işaret etti.
     Saran, kasım ayında düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivalinde İran Sinemasından güzel örnekler göstermek istediklerini sözlerine ekledi.
     Kılıçhan da, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin barışçıl, dostane olduğunu belirterek, son yıllarda da ilişkilerin gelişme gösterdiğine dikkati çekti.
     Ticari ilişkilerdeki gelişmeler sonucu bu yılın ilk 4 ayı içinde ticaret hacminin 5 milyar doları aştığını ifade eden Kılıçhan, İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi bu yıl 15-20 milyar dolara ulaşabilecek dedi. Ticari ilişkilerin gelişmesi için iki ülkenin kentlerinin de ilişkilerini geliştirilmesi gerektiğine değinen Kılıçhan, Malatyanın da bu ilişkilere katkıda bulunmak için potansiyelinin olduğunu vurguladı.
     Bu ilişkileri Erzurumla kurduklarını anlatan Kılıçhan, Malatya ile Tebriz ve Urumiyenin ekonomik, bilimsel ve akademik alanlarda işbirliği yapabileceğini kaydetti.
    
     -Suriyedeki olaylar-
    
     Gazetecilerin Suriyedeki olaylara ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçhan, şunları söyledi:
     Bu konuyu uzmanlarından sorarsanız size daha iyi cevap verirler. Ama ben bir noktayı size hatırlatmak isterim. Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler o kadar birbirine perçinleşmiş, o kadar birbirlerine dayanmış ve güçlüdür ki hiçbir konu ve hiçbir şey onun üzerinde en ufak bir etki yapamaz. Doğal olarak ülkeler kendi ilişkilerini mutlaka takip edeceklerdir. Ama bu kendi aralarındaki ilişkileri bozmak anlamına gelmez. Hiç şüphe yok. Herhangi bir konuda işbirliği yaparlarsa bunun bir çok faydalarını göreceklerdir.
    
     Muhabir: Yeter Erdine/Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber İranın Erzurum Başkonsolosu Kılıçhan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER