İşaret diliyle sema öğrendiler

İşaret diliyle sema öğrendiler -Erzurumda öğretmenlerinin işaretleriyle sema yapmayı öğrenen işitme engelli öğrenciler, kentte düzenlenen etkinliklerde sahne alıyor -Öğretmen Polat: "Sema ritim duygusu gerektiriyor. İşitme engell


ERZURUM (A.A) - Zehra Melek Çat - Erzurumda öğretmenlerinin işaretleriyle sema yapmayı öğrenen işitme engelli 9 öğrenci, kentte düzenlenen etkinliklerde sahne alıyor.
     Özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim gören işitme engelli öğrenciler, öğretmenleri Sevda Polat öncülüğünde yaklaşık 3 yıl önce işaret diliyle sema yapmaya başladı.
     Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul öncesi öğretmenliği mezunu olduğunu, 7 yıldır da işitme engelli öğrencilerle çalıştığını söyledi.
     İşitme engelli alanında deneyimli kişilerle çalıştığını ve öğrencileriyle bir bütün olduğunu ifade eden Polat, "Onlara karşı özel bir ilgim var. Çocuklarım gibi büyüyüşlerini bile izledim" dedi.
     Bu yıl 64 işitme engelli öğrenciye eğitim verdiğini dile getiren Polat, bu öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığının okullarına da devam ettiğini belirtti.
     Eğitim ve rehabilitasyon merkezinde bu öğrencilere kaynaştırma eğitimi verdiklerini anlatan Polat, "20 öğrencim ameliyatla takılan biyonik kulak sayesinde duyabiliyor. Eğitim için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Öğrencilerimiz normal okullarına da devam ediyor. Biz eksik kalan yerlerde devreye giriyoruz" diye konuştu.
     Polat, öğrencilerin sosyalleşmesi için çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade ederek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında çeşitli gösteriler sahnelediklerini dile getirdi.
    
     -"Duymadan parmak yönergeleriyle dönüyorlar"-
    
     Bu gösteriler arasına semayı da kattıklarını, ailelerden de güzel tepkiler aldıklarını söyleyen Polat, şunları kaydetti:
     "Yaşları 3-13 olan kızlı, erkekli 9 öğrencimiz var. Duymadan parmak yönergeleriyle dönüyorlar. Eğitimimiz yaklaşık 3 ay sürdü. Sema, ritim duygusu gerektiriyor. İşitme engelli öğrencilerimizde özel bir titreşim duygusu var. Havadan gelen seslerin titreşimini kemik yoluyla alabiliyor. Yerden bile titreşimlerle onları hissedebiliyorlar ama yine gözlerimize bakarak hareketleri yapıyorlar. İşaret diliyle anlaşıyoruz. Biraz da ilahi duygu, kendilerini kaptırıyorlar, bazen gözlerini kapatıyorlar. Sonra ne hissettiklerini, niye gözlerini kapattıklarını soruyorum. Dua ettik diyorlar. Semanın bir ibadet şekli olduğunu anlatıyoruz. Ne isterseniz Allah size verir diyoruz."
     Sema gösterisini Erzurumda birkaç kere sahnelediklerini ifade eden Polat, gösterinin çok beğenildiğini, çocuklara çeşitli hediyeler verildiğini belirtti.
     Polat, öğrencilerin, sahneden indikten sonra izleyicilerin tepkisini, alkış alıp almadığını sorduğunu ifade etti.
     Beğenilmenin öğrencileri mutlu ettiğini dile getiren Polat, "Çevrelerine karşı anlatacak şeyleri oluyor. Kendileriyle gurur duyuyorlar. Arkadaşlarına anlatıyorlar. Grupta olmayan öğrencilerimiz de katılmak istiyor ama işitmede denge problemi olduğu için heveslenip de yapamayanlar da oluyor. O öğrencilerimizle de farklı aktiviteler yapıyoruz" şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber İşaret diliyle sema öğrendiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER