İşitme engelsiz havalimanı: Antalya

İşitme engelsiz havalimanı: Antalya -Antalya Havalimanında gerçekleştirilen çalışmalarla, danışma noktaları ve engelli check-in kontuarları işitme engelliler için yeniden tasarlandı


ANTALYA (A.A) - Antalya Havalimanında ekim ayı başında gerçekleştirilen çalışmalarla, tüm danışma noktaları ve engelli check-in kontuarları işitme engelliler için yeniden tasarlandı.
     ICF Antalya Havalimanı İşletmeleri yetkilileri, yerleştirilen indüksiyon döngü sistemleriyle, işitme engellilerin havalimanındaki sürekli gürültüden etkilenmeden rahatlıkla uçuş işlemlerini gerçekleştirebileceklerini belirtti.
     Projenin ikinci aşamasında sistemin salonlardaki anons sistemine de entegre edileceğini anlatan yetkililer, indüksiyon döngü sistemlerinin, elektromanyetik dalgalar aracılığıyla konuşan kişinin sesini doğrudan işitme cihazına ilettiğini ve kullanıcıların çevresel faktörlerden etkilenmeden iletişim kurmasını sağladıklarını kaydetti.
     Banka veznelerinden üniversitelerin amfilerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan sistemin düşük bir maliyetle kolaylıkla projelendirilip uygulanabildiğini bildiren yetkililer, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
     70li yılların başında geliştirilen ve 90lı yıllardan itibaren hızla yaygınlaşan sistem, AB komisyonunca tavsiye ediliyor ve İngilterede taksilerde dahi zorunlu olarak kullanılıyor. Ülkemizde ilk bu yılın başında Eskişehir Hacı Hasan Camisinde engelsizleştirme çalışmaları kapsamında kurulan sistem, kamu binalarının yanı sıra özel sektöre ait tesislerde de hızla yaygınlaşmaya başladı.
     Açıklamada, Türkiyede her 27 kişiden birinin işitme cihazı kullandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
     İşitme cihazlarının gözle kolay tespit edilememesi ve engellilerin sorunlarını dile getirmekten kaçınmaları, bu alandaki çalışmaları da ikinci plana itiyor. Yaklaşık 3 milyon kişinin işitme cihazı kullandığı ülkemizde, indüksiyon döngü sistemleri gibi mekansal çözümlerin yaygınlaşması işitme engellilerin ekonomik ve sosyal yaşama dahil edilmesi bakımından büyük önem taşıyor.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İşitme engelsiz havalimanı: Antalya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER