İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif

İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü -Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu: İstiklal Marşı ümit ve cesaret şiiridir.


MARDİN (A.A) - Mardinde İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.
     Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, İstiklal Marşının, milli mücadele günlerinin heyecanı içinde,o günleri yaşayanların duygularını, nesilden nesile aktaracak olan emsalsiz bir abide olduğunu söyledi.
     Milli, manevi, kültür ve değerlerine bağlı olan toplumların, dünya üzerinde bütünlüğü sağlayarak varlıklarını sürdürebildiklerini ifade eden Kuntoğlu şunları söyledi:
     İstiklal Marşı ümit ve cesaret şiiridir. Bu özellik ilk kıta dan son kıtaya doğru, dozu artarak devam eder. Türk Milletini kayıtsız şartsız zafere ulaştırır. Çanakkale savaşını, Çanakkale şiiri ile destanlaştıran Mehmet Akif, milli mücadeleyi de İstiklal Marşı ile destanlaştırmıştır. İstiklal Marşını değerlendirirken, yazıldığı zamanı göz önünde bulundurmak gerekir. Cumhuriyetin ilanından önce yazıldığı halde Cumhuriyeti müjdeler. 10 kıtası, ayrı ayrı tahlil edildiğinde, muazzam bir şaheser olduğu müşahede edilir. Büyük milletlerin, yüzyıllar içinde idealleştirdikleri fikirleri, duyguları ve arzuları vardır. Bir millette bu unsurlar bulunmadığı takdirde o millet, dağılıp parçalanmaya, yok olmaya mahkumdur. Tarih göstermiştir ki milli, manevi, kültür ve değerlerine bağlı olan toplumlar, dünya üzerinde bütünlüğü sağlayarak, devam ede gelmişlerdir.
     Açılış konuşmaların ardından Mehmet Akif Ersoyun yaşadığı dönemin sosyal ve siyasi durumu ve yaşamı tiyatro şeklinde canlandırıldı. Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten konuşmalarından sonra İstiklal Marşını en güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.
     Tören, Mehmet Akif Ersoyun şiirlerinden örnekler sunulması ve öğrencilerin İstiklal Marşını görüntüler eşliğinde okumasının ardından program sona erdi.
     Törene Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkan Vekili Murtaza Varlık , İl Jandarma Komutanı Vural Erol, Emniyet Müdürü Derviş Kara, kurum müdürleri, askeri erkan ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER