İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü

İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü -Malatyada kutlama programı düzenlendi


MALATYA (A.A) - Malatyada İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü dolayısı ile kutlama programı düzenlendi.
     Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen programın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, büyük milletlerin tarihinde her zaman büyük, unutulmaz insanlar olduğunu söyledi.
     Türk yakın tarihinin en önemli simalarından birinin İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy olduğunu belirten Bulut, Mehmet Akifin İstiklal Savaşı yıllarında kurulan 1. TBMMye Burdur Milletvekili olarak katıldığını, 1920 Eylül ayında açılan İstiklal Marşı yarışmasına para ödülü olduğu için iştirak etmediğini aktardı.
     O sıralarda Mehmet Akifin giyecek bir paltosu bile olmadığına dikkati çeken Bulut, soğuk havalarda arkadaşının paltosunu ödünç alan Mehmet Akifin İstiklal Marşını kendisine para vermeyeceklerine dair söz aldıktan sonra yazdığını dile getirerek, İstiklal Marşımız işte bu ihlas ve samimiyetle kaleme alındı. 12 Mart 1921de toplanan Meclisin ikinci oturumunda ayakta alkışlanarak kabul edildi. Meclisin ön sıralarında oturan Mustafa Kemal, İstiklal Marşını büyük bir heyecanla, ayakta alkışlıyordu. Bugün de İstiklal Marşımız gençlimiz tarafından aynı coşku ve heyecanla okunmaktadır diye konuştu.
     Mehmet Akif Ersoyu ve İstiklal Marşının kabulünü anlatan bir sinevizyonun izlenmesinin ardından Kazım Karabekir Ortaokulu Türkçe öğretmenlerinden Emin Özer, Mehmet Akifin Bülbül isimli şiirini okudu.
     Malatya Lisesi tarih öğretmenlerinden Erkan Erdoğan, İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akifin kişiliği konulu bir konferans verdi.
     Erdoğan, Mehmet Akifin Ankaradaki Taceddin Dergahında yazdığı İstiklal Marşını şiirlerini topladığı Safahata almadığını kaydetti.
     İstiklal Marşının yüreği vatan ve millet sevdası ile dolu bir şairin milletin ruhundaki ızdıraba tercüman olması olduğunu belirten Erdoğan, Mehmet Akifin İstiklal Marşının yeniden yazılması için o günleri yeniden yaşamak gerektiğini söylediğini aktardı. Erdoğan, Mehmet Akif Ersoyun Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın sözlerini hatırlatarak, bugünün insanına ve genç nesillere düşen görevin çok çalışmak ve ülkesini sevmek olduğunu vurguladı.
     Programın sonunda İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy konulu yarışmada dereceye giren öğrenciler çeyrek altınla ödüllendirildi.
     Ödülleri Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Burhanettin Aktı verdi.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER