İZDOB, yeni sezona iddialı girecek

İZDOB, yeni sezona iddialı girecek -Kuruluşunun 30. yılında Türk bestecilerin eserlerine ağırlık verecek olan İZDOB, bu yıl 2 Türk eserinin dünya prömiyerlerini de gerçekleştirecek


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), kuruluşunun 30. yılında iddialı bir sezona girmeye hazırlanıyor.
     İZDOBun yeni sanat sezonunda yer verdiği 7 opera, 2 operet, 1 müzikal, 8 bale, 1 oratoryo, 5 çocuk oyunu ile onlarca konser arasında, iki Türk bestecinin yazdığı operaların dünya prömiyerleri de bulunuyor.
     Devlet Opera ve Balesinin tüm programlarında olduğu gibi Türk bestecilerin eserlerine ağırlık veren İZDOB, Tevfik Akbaşlının bestelediği Muhteşem Süleyman ve Turgut Özakmanın aynı adlı eserinden alınarak Çetin Işıközlü tarafından bestelenen Şu Çılgın Türkler operalarını dünyada ilk kez izleyici karşısına çıkarmaya hazırlanıyor.
     Şu Çılgın Türkler operası, konser versiyonu olarak şef Ali Hoca yönetiminde 10 Kasım 2012 tarihinde sahnelenecek.
     Solistler, dansçılar, koro ve orkestra olmak üzere oldukça kalabalık bir kadronun çalıştığı, hazırlıklarına sezonla birlikte başlanan Muhteşem Süleyman ise Mehmet Balkanın rejisi ve şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki orkestra ile 15 Aralıkta sanatseverlerin karşısında olacak.
    
     -Sezonun yeni eserleri-
    
     İZDOB, iki dünya prömiyerinin yanı sıra bu sezon Evin Atik tarafından sahneye konulan, Bellininin iki perdelik La Sonnambula (Uyurgezer Kız) operasını, Adolphe Adamın Giselle balesini, Mitch Leighin dünyada büyük beğeni ile izlenen müzikali Mançalı Şövalyeyi sahneleyecek.
     Sezonun diğer yeni eserleri arasında Fransız besteci Leo Delibesin Sylvia balesinin Türkiye prömiyeri, Mercan Dedenin müzikleri ve Beyhan Murphynin koreografisiyle sahnelenecek olan Güldestan modern dans gösterisi yer alıyor.
     İZDOB, bu sene repertuvarına aldığı 7 yeni esere ek olarak, yıl boyunca önceki sezonlarda sahnelediği ve izleyiciden büyük beğeni kazanan Azeri besteci Üzeyir Hacıbekovun iki perdelik Arşın Mal Alan operetini, Igor Fyodoroviç Stravinskinin Ateş Kuşu ve Johann Sebastian Bach ve Philip Glassın Fırtınalı Duygular balelerini, geçen sezonun en iddialı yapımları arasında yer alan Yunanlı besteci Mikis Theodorakisin Zorba balesini izleyiciyle buluşturacak.
     İzmir Devlet Opera ve Balesi ayrıca, Okan Demirişin IV. Murat operasını, Yaşar Kemalin romanından uyarlanan müzikleri Cem İdize ait Çakırcalı dans tiyatrosunu, Verdi ve Mascagninin müziklerinden oluşturulan Kamelyalı Kadın balesini, Johann Straussun Çingene Baron operetini, Mozartın Saraydan Kız Kaçırma, Verdinin Otello ve Haendelin Agrippina operaları ile Hasan Niyazi Turanın Şehitler Oratoryosunu yeniden izleyiciyle paylaşacak.
     Minik izleyiciler için ise bu sezon ikisi çocuk balesi olmak üzere 5 oyun sahnelenecek.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber İZDOB, yeni sezona iddialı girecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER