İzmirde kültür sanat

İzmirde kültür sanat -İZDOB, bu hafta dünyaca ünlü Zorba adlı eseri sahneleyecek -İZDSO, Yoshinao Osawanın yönetiminde Burçin Bükeyi konuk edecek -İZDT, Bit Yeniği adlı oyunla sezonu kapatmaya hazırlanıyor -11. Alsancak Şenl


İZMİR (A.A) - İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta dünyaca ünlü Zorba adlı eseri sahneleyecek.
     İZDOB, Mikis Theodorakisin aynı adlı eserinden uyarladığı Zorbanın prömiyerini 17 Mayıs akşamı Opera Sahnesinde sanatseverlerle buluşturacak.
     İki perdelik bale gösterisinin koreografisi Lorca Massineye ait. Zeynep Sunal ve Anna Krzyskowun sahneye koyduğu gösterinin orkestra ve koro şefliğini Ali Hoca yapıyor, dekor ve kostümü Sevtaç Demirer Ulaş hazırlıyor.
     Dünyaca ünlü eser, küçük bir Yunan kasabasında John isimli bir Amerikalının Marinaya aşık olması ve köylülerin yabancı birine aşık olduğu için Marinaya karşı çıkmasının ardından, kimsesi olmayan ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorbanın çifte sahip çıkmasını anlatıyor. Zorba, Johnu birlik ve geleneklerini korumak gayretindeki köylülerin elinden zor da olsa kurtarırken sevgilisi Marina, intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur. Yaşama küsen Zorba, sirtaki oynayarak teselli bulur, John ve diğerleri de bu dansa katılır.
     Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesinde iki perdelik çocuk müzikali Keloğlanın Sırrı 11 Mayıs Cuma günü son kez sahneleyecek. Evin Atikin sahneye koyduğu müzikalin orkestra ve koro şefliğini Ali Hoca yapıyor.
    
     -İZDSO-
    
     İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde (AASSM) şef Yoshinao Osawanın yönetiminde 11 Mayıs Cuma günü konser verecek. Konserin solistliğini piyanist Burçin Bükenin üstlendiği konserde sanatseverler Sergey Rahmaninov ve Ilyiç Çaykovskinin eserlerini dinleyecek.
     AASSMde bu akşam Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası ve Hacettepe Devlet Konservatuvarının müzisyenlerinin bir araya gelerek oluşturdukları Aspendos Quartet grubu Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig van Beethovenin eserlerini seslendirecek.
     15 Mayıs Salı akşamı AASSMde 19 Mayıs Atatürkü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı konseri gerçekleştirilecek. Şef Jean Bailynin yönetimindeki konserde, piyanoda Yiğit Dadan, kemanda Yiğit Uğurlu, viyolada Öykü Canpolat, klarnette Yağızhan Keskin olacak. Konserin solistleri Ayşe Şener, Doğukan Kuran ve Doğuş Güney.
     Aynı akşam AASSMde bir başka salonda ise keman sanatçısı Burcu Göker ve piyanist Eric Jenkins sanatseverlerle buluşacak. Konserde Mozart, Brahms, Ravel, Turina ve Schoenfieldin eserleri seslendirilecek.
     17 Mayıs Perşembe akşamı düzenlenecek Theodorakis Gecesinde Andreas Boutsikakis ve Grubu sahne alacak.
     İsmet İnönü Sanat Merkezinde 15 Mayıs Salı günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, 16 Mayıs Çarşamba günü Kent Orkestrası müzikseverlerle buluşacak.
    
     -İZDT-
    
     Bu hafta sezonu kapatmaya hazırlanan İzmir Devlet Tiyatrosu (İZDT) sadece bir salonda perdelerini açacak.
     Georges Feydeaunun Bit Yeniği adlı eseri Konak Sahnesinde 12 Mayıs Cumartesi gününe kadar sahnelenmeye devam edecek. Yönetmenliğini Ali Hürolun yaptığı tiyatro oyununda karı koca ilişkileri konu ediliyor.
     Raymondeun, kocası Victorun bağlılığından kuşku duyması ve metresi olduğu zehabına kapılmasıyla başlayan olaylar, Raymondeun kuşkusunu arkadaşı Luciennee anlatmasıyla gelişirken Luciennein kendisine kocasının sadakatini sınamayı önermesiyle ivme kazanıyor.
     Tiyatro Kumpanyası, şair merhum Can Yüceli Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkalın Can Yücelin nın şiirlerinden uyarladığı gösteriyle anacak. 14 ve 15 Mayısta Konak Sahnesinde yapılacak gösterinin yönetmen ve oyunculuğunu Kemal Kocatürk, müziğini Ayça Kocatürk, ışık düzenini Aslı Atasoy üstleniyor.
     Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi nde 12 Mayıs Cumartesi günü Eve Enslerin Ölü Kadınların Şarkısı adlı eseri Haluk Işık yönetiminde sahnelenecek. Erçin Sıcakkanın yazıp yönettiği, Lady Gregoryye ait Erlinin Hazinesi adlı çocuk oyunu, 16 Mayıs Çarşamba günü yönetmen Polat İnangül tarafından sahneye konulacak.
     13 Mayıs Pazar günü, Hasan Öztürkün yazdığı, Nevzat Hakan Dönmezin yönettiği Kedigöz Danışman isimli çocuk oyunu, Güzelyalı Kültür Merkezi Nazım Hikmet Sahnesinde çocuklarla buluşacak.
    
     -Sergiler-
    
     Turgay Pura Vakfı Resim Heykel Atölyesi Sergisi İzmir Sanatta 14 Mayısa kadar, Gülnu Koran, Nejla Koral ve Şafak Attaroğlunun resim sergisi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesinde 16 Mayısa kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.
     Ressam Hasan Rastgeldinin resimleri, köşe yazarı Bekir Coşkunun yazılarından oluşan Yazının Rengi isimli resim sergisi AASSMde 15 Mayısa kadar görülebilecek.
     Tüzüm Kızılcanın Lirik Yansımalar adlı seramik sergisi 13 Mayısa kadar Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Kültür Merkezinde sergilenecek.
     Hüseyin Yüksel ve Hanife Yükselin resim sergisi, aynı yerde 12 Mayısa kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.
     İzmir Resim Heykel Müzesi Özgün Baskı Resim Atölyesi sanatçılarının eserlerinden oluşan sergi, bugün Selçuk Yaşar Sanat Galerisinde açılıyor.
     EÜ 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisinde Ressam Sezin Haşıcının özgün baskı resimlerinden oluşan sergi 16 Mayısa kadar görülebilecek.
    
     -Alsancak Şenliği-
    
     Sanatseverler, 17 ve 18 Mayısta, bu yıl 11incisi düzenlenen Alsancak Şenliğinde, konserler başta olmak üzere çeşitli sanat etkinliklerini izleme imkanı bulacak.
     Perşembe günü Gündoğdu Meydanından Kıbrıs Şehitleri Caddesine doğru kortejle başlayacak şenlik, şarkıcı Kenan Doğulunun konseriyle devam edecek.
     Öte yandan, Türkiye turunu sürdüren Atlantis Sirki, yarın ile 27 Mayıs arasında çocuklarla buluşacak.
     (GLC-BAH-HAN)
<< Önceki Haber İzmirde kültür sanat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER