İzmirde ruh sağlığı merkezlerinin sayısı artıyor

İzmirde ruh sağlığı merkezlerinin sayısı artıyor -İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek: Menemen ve Bucada 2 merkez hizmete açtık, 3. merkez için Karşıyakada yer arayışımız sürüyor Ruhsal


İZMİR (A.A) - İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, 2013 yılında Menemen ve Bucada 2 merkez hizmete açtıklarını, 3. merkez için Karşıyakada yer arayışının sürdüğünü bildirdi.
     Prof. Dr. Dilek, Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilciliği üyelerine yaptığı açıklamada, ruhsal sorun yaşayan hastaların durumunu doktorların bildiğini, iletişim bilgilerine ulaştıkları hastaları ve ailelerini toplum ruh sağlığı merkezlerine davet ettiklerini belirtti.
     İzmirde 2013 yılında Menemen ve Bucada 2 merkez hizmete açtıklarını, 3. merkez için Karşıyakada yer arayışının sürdüğünü anlatan Prof. Dr.Dilek, evlerde kapalı tutulan veya zincirlenen hasta döneminin toplum ruh sağlığı merkezlerindeki çalışmalarla sona erdiğini ifade etti.
     Ruhsal sorun yaşayan hastaların eskiden ilkel yöntemlerle toplumdan uzak tutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, şöyle konuştu:
     Medyada da görürüz, mesela ruh hastaları köylerde ağaca bağlanırdı. Biz artık bu manzaraları istemiyoruz, bu dönem bitti. Bu tür hastaların bilgilerine sistemden ulaşıyoruz. Aileleriyle konuşuyor ve merkezlere davet ediyoruz. Aileleri isterse bu merkezlere gün boyu boyu süren tedaviler için geliyor.
    
     -Müzik ve el işi dersleri veriliyor-
    
     Prof. Dr. Dilek, müzik, el işi derslerinin verildiği toplum ruh sağlığı merkezlerinde hastaların yaptıkları ürünleri satışa da çıkardıklarını ifade etti.
     Ruhsal sorun yaşayan hastalara toplum ruh sağlığı merkezlerinde başkasına bağlı olmadan hayatına devam etme becerisi kazandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Dilek, Hastalarımıza Bakın siz bu topluma faydalı bir iş yaptınız diyoruz. Çok boyutu olan bir tedavi bu. Bazı hastalarımızın bazısının müzik aleti çalma, bazısının el işi becerisi var. Biz onların bu becerilerini ortaya çıkararak kendilerine güven kazanmalarını istiyoruz dedi.
     Prof. Dr. Dilek, hastaların tedavi olduğu sırada ailelerin de psikolojik destek aldığını ya da günlük işlerine zaman ayırabildiğini dile getirdi.
     Tüm Türkiyede uygulanan toplum ruh sağlığı merkezleri projesinin İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği sorumluluk alanında 20-25 hastanın tedavi olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, merkezlerin ve tedavi olan hasta sayısının her geçen gün artacağına inandığını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber İzmirde ruh sağlığı merkezlerinin sayısı artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER