Jandarmanın dedektör köpekleri suçluya geçit vermiyor

Jandarmanın dedektör köpekleri suçluya geçit vermiyor -Adana İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki 2 narkotik, 2 bomba arama, 1 iz takip ve 1 devriye köpeği gösterdikleri performansla güvenlik güçlerinin suçluları yakalamada en


ADANA (A.A) - Adana İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki 2 narkotik, 2 bomba arama, 1 iz takip ve 1 devriye köpeği gösterdikleri performansla güvenlik güçlerinin suçluları yakalamada en büyük yardımcısı oluyor.
     Jandarma ekiplerinin uyuşturucuyla mücadelede Vicdan ve Talaz isimli iki narkotik köpeği, en büyük kozu durumunda. Uyuşturucunun saklanabileceği bina, depo, bavul, otomobil veya otobüs gibi çok çeşitli yerlerde arama yapabilen her iki köpek, 2012 yılında elde ettiği başarıyla göz dolduruyor.
     Son 9 aydaki 269 olayda kullanılan her iki narkotik köpeği, 1 ton 803 kilo 788 gram kubar esrar, 140 bin Hint keneviri, 28 kilo toz esrar, 19 bin adet uyarıcı hap ele geçirilmesini sağladı.
     Narkotik köpeklerinin kısa sürede aradıkları uyuşturucu maddeyi bulabilme yetenekleri, zanlıların, hiç kimsenin aklına bile gelmeyeceğini düşündükleri noktalara sakladıkları uyuşturunun ele geçirilmesini sağlıyor.
     Komutanlık bünyesinde görev yapan Vaka ve Vahim isimli iki bomba arama köpeği de her türlü patlayıcı maddenin yerini tespit ederek, bu yıl toplam 239 olayda, 1 kaleşnikof, 8 tabanca, 12 av tüfeği, 322 adet fişek ve 27 adet molotofkokteylinin ele geçirilmesini sağladı.
     Halı isimli iz takip köpeği de herhangi bir olayda kaybolan bir kişi veya kaçan suçlunun bulunmasına yardım ediyor. İz takip köpeği, kokuyu 12 saat eskiliğe ve 5 kilometre mesafeye kadar arayabiliyor.
     Aktif isimli devriye köpeği de toplumsal olaylarda ve çevre güvenliği konularında kullanılıyor.
    
     -Tatbikatlarla göreve hazırlanıyorlar-
    
     Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) temel eğitim alan köpeklere, görev yerlerinde de her zaman hazır durumda olmaları için tatbikatlar yaptırılıyor.
     Temel ve ileri itaat, kondisyon parkuru ve arama eğitimi alan köpekler, tatbikatlarda da oldukça yüksek başarı gösteriyor.
     Bomba arama köpekleri 8 adet aynı tip valizden birinin içine saklanan patlayıcı maddeyi kısa sürede bularak, eğitmenini uyarıyor.
     Narkotik köpekleri de bir otobüsün farklı noktalarına gizlenen uyuşturucu maddeleri başarıyla buluyor.
     İz takip köpeği de şapkasını arazide bir noktaya attıktan sonra saklanan bir askeri, şapkadaki kokuyu aldıktan bir süre sonra gizlendiği yerde buluyor.
    
     Muhabir: Anıl Bağrık - Volkan Kaşık / Ali Güreli
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Jandarmanın dedektör köpekleri suçluya geçit vermiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER