Jinekolojik kanser türlerinde robotik cerrahi daha

Jinekolojik kanser türlerinde robotik cerrahi daha etkili -UNC Gebelik ve Jinekoloji Departmanından Prof. Dr. Boggess: -Robotik cerrahi, diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Amerika Birleşik Devletlerindeki North Carolina University (UNC) Gebelik ve Jinekoloji Departmanında görev yapan Prof. Dr. John Boggess, Robotik cerrahi, diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir yöntem dedi.
     Jeolojik onkoloji dalında robotik cerrahi kullanarak gerçekleştirdiği operasyonlarla adını dünya çapında duyuran Prof. Dr. John Boggess, Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Hotels Convention Centerda düzenlenen 13. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresine konuşmacı olarak katıldı.
     Jinekolojik kanser türlerinin ameliyatlarında kullanılan son robotik cerrahi tekliklerini Türk meslektaşlarına anlatan Prof. Dr. Boggess, bu alandaki son gelişmeler konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
     Boggess, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık gibi jinekolojik kanser türlerinin cerrahisinde açık ameliyat, laparaskopik yöntem ve robotik cerrahi kullanıldığını anlattı. Operasyona karar verilen hastalarda önemli olanın ameliyatın ardından hastalarda istenmeyen durumların gelişmesini önlemek olduğunu vurgulayan Boggess, Robotik cerrahi, diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir yöntem diye konuştu.
     Robotik cerrahiyle yapılan jinekolojik kanser ameliyatlarının ardından hastanın, diğer yöntemlere göre daha hızlı iyileştiğine dikkati çeken Boggess, Cerrahi operasyonun beden üzerinde yarattığı etkiyi azaltmak bizim görevimiz. Robotik cerrahi sayesinde hasta ameliyatın ardından hastaneden daha erken çıkıp daha çabuk işinin başına dönebiliyor. Bu da ekonomik anlamda bir avantaj sağlıyor diye konuştu.
    
     -Obez hastalarda yararlı-
    
     Prof. Dr. John Boggess, ABDde son yıllarda obez sayısında hızlı bir artış yaşandığına dikkati çekti. Araştırmaların obezite ile kanser arasında bir bağ olduğunu gösterdiğini vurgulayan Boggess, jinekolojik kanser teşhisi konmuş hastalara açık ameliyat gerçekleştirmenin zorluğunun altını çizdi.
     Boggess, obez kişilerde açık cerrahiyle gerçekleştirilen operasyonların ardından pek çok komplikasyonun gelişebildiğini ve 3-5 günde iyileşebilecek bir hastanın bu komplikasyonlar nedeniyle zaman zaman bir ay hastanede kalabildiklerini ifade etti.
     Robotik cerrahinin devreye girmesiyle bu komplikasyonlarda ciddi azalma yaşandığını anlatan Boggess, Laparaskopik yöntemi jinekolojik kanseri bulunan hastalarda kullanmak zor. Bu nedenle obez hastalarda daha çok robotik cerrahiyi kullanmaktayız dedi.
     Kanserli bir rahmin parçalanmadan vücut dışına çıkarılmasının önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Boggess, şöyle konuştu:
     Amacımız içinde kanser olan bir rahmi, hastanın vücudu içinde parçalamadan dışarı çıkarmak. Vücutta küçük bir kesi yaparak rahmi bu kesiden dışarı çıkarıyoruz. Sonuçta hasta bundan büyük fayda sağlamış oluyor. Çünkü robotik yöntemle rahmi çıkardığımız zaman hastanın ameliyat sonrasında ağrısı ve travması, diğer yöntemlere göre daha az oluyor.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Jinekolojik kanser türlerinde robotik cerrahi daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER