Kaçak kazıda bulunan oda mezar müzeye

Kaçak kazıda bulunan oda mezar müzeye taşındı -Kastamonuda yaklaşık 2 ay önce yapılan kaçak kazıda ortaya çıkan Roma dönemine ait oda mezar, müzeye konuldu


KASTAMONU (A.A) - Ağlı ilçesinde yaklaşık 2 ay önce yapılan kaçak kazıda ortaya çıkan Roma dönemine ait oda mezar, Kastamonu Arkeoloji Müzesine taşındı.
     Selmanlı Mahallesinde bir grup define avcısı tarafından yaklaşık 2 ay önce kaçak kazı yapılan arazide ortaya çıktığı belirlenen milattan önce 1. yüzyıl Roma Dönemine ait mezar, uzmanların yaptığı çalışmalar sonucu müzeye konuldu.
     Giriş kısmının karşısında rölyef ve bitkisel boya ile aile resmi olduğu tahmin edilen bir sahnenin de yer aldığı oda mezarın, sağlamlaştırma çalışmalarının ardından ziyarete açılması planlanıyor.
     Müze müdürlüğü yetkilileri, oda mezarın klasik döneme ait bir eser olduğunu, mezarın içindekiler çalındığından ölüye ait hiçbir buluntunun olmadığını belirtti.
     Mezarın bir askere ya da resimde annesinin önünde eğilmiş çocuk figürü olduğundan bir anneye ait olabileceğinin de tahmin edildiği belirtilirken, eserin çadır içine alındığı ve müzenin nem ortamına uyumun sağlanmasının ardından mezarın, sağlamlaştırma yapılarak ziyarete açılacağı bildirildi.
     Oda mezarın bulunduğu bölgede yaklaşık 2 ay önce yapılan kaçak kazıyla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığı, 6sının çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandığı kaydedildi.
    
     Muhabir: Özkan Beyer-Mustafa Gökceoğlu/ Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kaçak kazıda bulunan oda mezar müzeye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER