Kaçkar Dağları Milli Parkı Yusufeli bölümü

Kaçkar Dağları Milli Parkı Yusufeli bölümü için alan kılavuzları eğitiliyor


ARTVİN (A.A) - Kaçkar Dağları Milli Parkının Yusufeli bölümü için alan kılavuzluğu eğitimi gerçekleştirildiği bildirildi.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Artvin Şube Müdürlüğü ve Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü organizasyonunda, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Avrasya Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yusufeli Kaymakamlığı, Yusufeli Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün katkılarıyla Kaçkar Dağları Milli Parkı Yusufeli Bölümü Alan Kılavuzluğu Eğitimi gerçekleştirildiği belirtildi.
     Yusufeli Halitpaşa İlköğretim Okulunda 13 Temmuza kadar sürecek eğitimle, korunan alanlarda yaşayan yöre insanının sürece katılımını sağlamanın amaçlandığı ifade edilen açıklamada, alan kılavuzluğu uygulamalarının Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yürütüleceği kaydedildi.
     Eğitime 19 kişinin müracaat ettiği ve yapılan değerlendirme sonucu 16 kişinin eğitime katılmaya hak kazandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Alan içinde ve yakın çevresinde yaşayan yöre insanının koruma faaliyetlerine etkin katılımının sağlanması ve ekonomik açıdan yararlanması amaçlanmaktadır. Eğitim sürecinde Karadeniz Teknik Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü ve 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Artvin Şube Müdürlüğü, Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzu ile Artvin Kültür ve Turizm Müdürlüğünden gelecek toplam 19 uzman görev alacaktır.
     Eğitimin 3 bölüm olarak uygulanacağı ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi:
     Birinci bölümde alan kılavuzluğu uygulamalarının yasal ve yönetsel durumu, kurumsal politika ve yaklaşımlar, doğa koruma, korunan alanlar, korunan alanlarda ziyaretçi yönetimi, genel ekoloji ve biyolojik çeşitlilik, harita ve pusula kullanımı, doğada yön bulma, halkla ilişkiler, ekip ruhu, ekip çalışması, iletişim teknikleri, toplum ve insan psikolojisi, uygulamalı ilk yardım gibi temel bilgiler verilmekte, ikinci bölümde, korunan alanın uzun devreli gelişme planı ve kapsamı, alana ilişkin doğal-kültürel kaynak değerleri, alanın flora ve faunası, alandaki odun dışı orman ürünleri, yörenin sosyo-kültürel ve mimari özellikleri, dağ kazaları ve arama kurtarma, bitki kaçakçılığı ve alınması gerekli tedbirler, kamp kurma ve kamp malzemeleri, dağcılık temel ilkeleri, ziyaretçi profili, güzergahlar ve alana ilişkin özellikli konular paylaşılmakta, üçüncü bölümde ise her iki bölümde verilen bilgilerin alanda uygulaması yapılmaktadır.
     Açıklamada, iki hafta teorik, bir hafta da arazi uygulamalı olarak gerçekleştirilecek eğitim sonunda yazılı ve mülakat sınavı yapılarak sertifika ve kimlik almaya hak kazanacak adayların alan kılavuzu olarak belirleneceği belirtilerek, eğitim sonrasında sertifika ve kimlik almaya hak kazanıp alan kılavuzu olarak görevlendirilecek alan kılavuzları tarafından Kaçkar Dağları Milli Parkına gelen tüm ziyaretçilere kılavuzluk etmeleri ve alana gelen ziyaretçilerin yönetimine destek olmalarının beklendiği bildirildi.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Kaçkar Dağları Milli Parkı Yusufeli bölümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER