Kakava Şenlikleri, UNESCOya hazırlanıyor

Kakava Şenlikleri, UNESCOya hazırlanıyor -Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Özcan: -Kakava Şenliklerinin UNESCO Kültür Mirası Listesine girmesi, bu kültürel mirasın daha sonraki nesillere aktarılması açısından çok önemli


EDİRNE (A.A) - Hakan Şahin - Edirnede düzenlenen geleneksel Kakava Şenliklerinin UNESCO Kültür Mirası Listesine girmesi için çalışma başlatıldı.
     Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirnede her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Kakava Şenliklerinin UNESCO Kültür Mirasına girmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.
     Edirnedeki Hıdrellez ve Kakava Şenliklerinin diğer illerde yapılan şenliklere göre daha renkli olduğunu ifade eden Özcan, Tunca Nehri, bu şenliklerin içinde önemli bir obje olarak yer alıyor. Sarayiçi mevkisinde yakılan Kakava ateşiyle başlayan şenliklerin sabahında, herkes nehir kenarına gidiyor. Bazı vatandaşlar ellerinde su kaplarıyla yüzlerini yıkarken, genç kızlar ise gelinlik veya en yeni elbiselerini giyerek davul zurna eşliğinde oynuyor. Bazıları ise şafak vaktinde günahlardan arınmak, zinde kalmak ve yılın bereketli, bolluk içinde geçmesi için yüzüyor şeklinde konuştu.
     Kültür ve Turizm Bakanlığınca şenliklerin geçen yıl ilk kez kayıt altına alındığını hatırlatan Özcan, UNESCO heyetinin şenliklerde inceleme yaptığını bildirdi.
     Özcan, UNESCOnun yayınladığı Kültürel Miras Listesini takip eden önemli bir kitle bulunduğuna dikkati çekerek, şenliklerin listeye alınmasıyla kente gelen turist sayısının artacağını vurguladı.
     UNESCO Kültür Mirası Listesine girmesi, bu kültürel mirasın daha sonraki nesillere aktarılması açısından çok önemli diyen Özcan, şenliklerin dünyaya hitap edeceğini sözlerine ekledi.
    
     -Edirne Belediye Başkanı Sedefçi-
    
     Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise Kakava Şenliklerinin UNESCOnun Dünya Kültür Mirasına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmalara başladıklarını bildirdi.
     Selimiye Camii ve Külliyesi ile Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin UNECOnun Kültür Mirası Listesinde olduğunu anımsatan Sedefçi, Kırkpınar gibi şenliklerin de UNESCOnun somut olmayan etkinlikler dalında listeye girmesi için çalışıyoruz. Başarırsak kentimize büyük katkı sağlayacak. Serhat şehrimiz artık festivaller kenti oldu. Bu yıl 6 festival düzenledik. Kente gelen turist sayısı da her geçen gün artıyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kakava Şenlikleri, UNESCOya hazırlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER