Kalbini elinde taşıyor

Kalbini elinde taşıyor -Antalyada 4 yıl önce kalp yetmezliği teşhisi konulan ve yaşaması için acil kalp nakli olması gereken 34 yaşındaki Emre Özkaranfil, kadavradan kalp bulunamayınca Akdeniz Üniversitesinde takılan yapay kalp


ANTALYA (A.A) - Süleyman Elçin - Antalyada 4 yıl önce kalp yetmezliği teşhisi konulan ve yaşaması için acil kalp nakli olması gereken 34 yaşındaki Emre Özkaranfil, kadavradan kalp bulunamayınca Akdeniz Üniversitesinde takılan yapay kalp ile hayat buldu.
     Antalyadaki bir otelde güvenlik şefi olarak çalışan Emre Özkaranfile 4 yıl önce nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede bronşit teşhisi konuldu. Hastanede bronşit tedavisi görmeye başlayan Özkaranfil, şikayetinin geçmemesi üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvurdu.
     Burada yapılan kontrollerde Özkaranfilin kalp yetmezliğinin bulunduğu tespit edildi. Kalp-Damar Cerrahisi Servisinde tedavi görmeye başlayan Özkaranfilin yaşaması için kalp nakli olması gerektiği belirlendi. Sağlık Bakanlığının ulusal bekleme listesine kaydolan Özkaranfile 4 yıl içinde kadavradan kalp bulunamadı.
     Doktorların yaşaması için kalp nakli olması gerektiğini söylediği Özkaranfile yapay kalp önerildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Bayezid başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Özkaranfile yapay kalp takıldı. Operasyonun ardından yeniden hayat bulan Özkaranfil, yapay kalbini bel çantasında taşıyor.
    
     -Kızının elinden tutup gezebilecek-
    
     Elektrik ile çalışan ve 6 bataryası bulunan kalbiyle hastane bahçesinde gezen Özkaranfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp yetmezliğine yakalandıktan sonra nefes darlığı nedeniyle merdivenlerden çıkamadığını, kısa süre yürüdükten sonra hemen yorulduğunu söyledi.
     Bu nedenle her yere tekerlekli sandalyesiyle gitmeye başladığını ifade eden Özkaranfil, hastalığı nedeniyle işinden ayrıldığını ve malulen emekli olduğunu anlattı. 3 yaşındaki kızıyla doyasıya yürümenin hayaliyle yaşadığını ifade eden Özkaranfil, şöyle konuştu:
     Hayalimi gerçekleştirip 3 yaşındaki kızımın elini tutup sokaklarda rahatça yürüyebileceğim. Kalbim elimde, sahil kenarlarında bol bol yürüyüp hayatın keyfini yaşayacağım. Ya ölümü ya da kalbimi çanta gibi taşımayı seçmek zorundaydım. Ben çantalı bir şekilde yaşamayı seçtim. Elimdeki kalbim mutlu bir yaşam için atacak. Umarım bir gün kadavradan kalp çıkar ve kalp nakli olurum.
    
     -Yapay kalp nakli nedir--
    
     Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Dr. Umut Köksel, Özkaranfilin sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığının ulusal bekleme listesinde yer alan ve kadavradan kalp bulunamaması nedeniyle genel durumu kötüleşen hastalara rahat bir yaşam sürmeleri için yapay kalp taktıklarını belirten Köksel, ameliyatta hastalara sol kolundan kalbe destek cihazı yerleştirdiklerini vurguladı.
     Köksel, Bu cihaz kalbin görevini yapıyor. Yani kanı ana damara pompalıyor. Bu sayede hasta kalp yetersizliğine bağlı sıkıntılardan kurtuluyor. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde 30dan fazla hastaya yapay kalp ameliyatı gerçekleştirdik dedi.
     Köksel, yapay kalbin belirli bir süresinin bulunmadığını, hastaların yıllarca sağlıklı şekilde yaşayabildiğini ifade etti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kalbini elinde taşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER