Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Başkanlık dediğimiz rejim değildir, bir yönetim sistemidir -İnşallah bu yaz Bingöle uçak inecek


BİNGÖL (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, başkanlık sisteminin Türkiyeye yarar getireceğine inandığını belirterek, Başkanlık dediğimiz rejim değildir, bir yönetim sistemidir dedi.
     Bingölde temaslarını sürdüren Bakan Yılmaz, beraberinde Vali Mustafa Hakan Güvençer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk ile yapımı devam eden Bingöl Havaalanında incelemede bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Bingöl Havaalanındaki çalışmaların yüzde 97 oranında tamamlandığını, yaz aylarında Bingöle uçuşların başlayabileceğini belirten Yılmaz, Bingölde tabiat şartlarından dolayı inşaat sezonu çok kısa. Buna rağmen bütün gayretimizle havaalanını toparladık, inşallah bu yaz Bingöle uçak inecek. O anlamda bir sınıf atlamış olacağız diye konuştu.
    
     -İsrailin Türkiyeden özür dilemesi-
    
     Bakan Yılmaz, gazetecilerin İsrailin Türkiyeden özür dilemesine ilişkin soruları üzerine bunun Türkiyenin haklılığını bütün dünyaya gösterdiğini söyledi.
     Uluslararası birçok girişime rağmen bu konuda Türkiyenin en ufak bir geri adım atmadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
     Çok şükür sonunda bütün dünya önünde haklılığımız ortaya kondu. İsrail başbakanı biliyorsunuz başbakanımızdan özür diledi, başbakanımız da Türkiye halkı adına bu özrü kabul etti. Şimdi bir başbakan yardımcımızın başkanlığında oluşturulan bir komisyon var. Bülent Arınç bakanımızın, başkanlığında tazminat konuları ele alınıyor. İnşallah başbakanımız bu tazminat konuları da bittikten sonra Gazzeye, Filistine bir seyahat planlıyor. İnşallah bunlar da gerçekleştiği zaman uygulama da ortaya çıktığı zaman tam olarak bir mesafe almış olacağız. Bütün dünyanın önünde Türkiyenin haklılığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bu son derece sevindirici, böyle bir sonuç gördüğümüz için rabbimize de şükrediyoruz. Türkiye hukuka bağlı ve vatandaşlarının hukukunu koruyan bir ülke olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
    
     -Başkanlık sistemi-
    
     Başkanlık sistemine ilişkin sorular üzerine Bakan Yılmaz, Türkiyenin başkanlık sisteminden fayda göreceğine inandığını belirtti.
     Bu sistemini tartışanların sadece başkanın yetkileri üzerinde durduğunu oysa sistemin sadece başkandan ibaret olmadığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
     Sistemde başkanın, parlamentonun, yargının görev ve yetkileri var. Başkanlık sistemi, yürütmede istikrarı getiriyor ama aynı zamanda parlamentoyu çok güçlendiriyor. Bakın bunu birçok insan gözden kaçırıyor. Başkanlık siteminin uygulandığı ülkelere bakın, en güçlü parlamentolar oradadır. Tam aksine parlamenter sistemin olduğu yerlerde parlamentonun, özellikle de hükümetin bir çoğunluğu varsa parlamentoda, parlamentonun genelde hükümetle paralel hareket ettiğini görürsünüz. Halbuki başkanlık siteminin olduğu yerlerde parlamentolar daha güçlüdür.
     Bazıları başkanlık sitemi konusunda halkımızı yanıltıyor. Sanki demokrasi dışı bir şeyden bahsediyormuşuz gibi bu konuyu gündeme getirenler var. Bu bir rejim değil, bir sistemdir. Başkanlık dediğimiz rejim değildir, bir yönetim sistemidir. Demokratik ülkelerde parlamenter sistem de normaldir, başkanlık sitemi de normaldir. Her ülke kendine göre bunları benimseyebilir. Artı başkanlık sisteminin bir tek şekli yok, parlamenter siteminin de başkanlık sisteminin de değişik modelleri var. Değişik ülkelerde uygulanan farklı farklı versiyonları var. Tabiri caizse bizde kendimize, kültürümüze, tarihimize en uygun şekilde başkanlık sistemi ortaya koyabilirsek, bunun demokratikleşmemize, gelişimine, yönetiminin daha verimli hale gelmesine ve istikrarlı bir şekilde kalkınmamızın devam ettirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik-Naim Boşkut/Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER