Kampüsü botanik bahçesine dönüştürüyorlar

Kampüsü botanik bahçesine dönüştürüyorlar -AÇÜ Seyitler Yerleşkesinde 30 dekar alanda kurulması planlanan "Artvinin Bitki Müzesi" için 320 farklı türden yaklaşık 960 bitki dikildi -Proje koordinatörü Prof. Dr. Ölmez: "Artvinde


ARTVİN (A.A) - Serhat Çağdaş - Artvin Çoruh Üniversitesince (AÇÜ) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenip, turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik mali destek programı kapsamında kabul edilen "Artvinin Bitki Müzesi" projesinde çalışmalar devam ediyor.
     Orman Fakültesi Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zafer Ölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Seyitler Yerleşkesinde kurulması planlanan müzede Artvinde olmayan egzotik bitkileri yetiştirdiklerini ve ileride yurt dışından birçok kişinin müzeyi görmeye geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
     Yöre halkına ve Orman Fakültesinde okuyan öğrencilere bölgede olmayan bitkileri tanıtmak istediklerini vurgulayan Ölmez, "Özellikle Artvinde olmayan egzotik bitkileri bir yerde toplayıp öğrencilere ve halka tanıtmak, aynı zamanda da bir dinlenme mekanı yapmak istedik. Önümüzdeki dönemlerde vatandaşların buraya gelip, vakitlerini burada geçirmelerini istiyoruz" dedi.
     Ölmez, Artvinin biyolojik bitki türü çeşitliliği bakımından çok zengin olduğunu belirterek, insanların doğada birçok türü görebildiklerini fakat müzedeki türleri bu bölgede görme şanslarının olmadığını ifade etti.
    
     -"Bölge turizmini canlandıracak" -
    
     Bitki müzesi projesinin üniversite yerleşkesinde oluşturulmasının önemli olduğunu anlatan Ölmez, müzeyle bölgenin tanıtımına, yörenin cazibe merkezi haline gelmesine, Artvine gelen turist sayısının ve ortalama kalış süresinin artırılmasına, bu sayede bölge ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlamanın amaçlandığını vurguladı.
     Asıl amaçlarının ise farklı türleri öğrencilere tanıtmak olduğunu dile getiren Ölmez, şunları kaydetti:
     "Orman Fakültesinde okuyan öğrencilerimizin bu farklı bitkileri öğrenip okulumuzdan ayrılmaları bizim için çok önemli. Burada aynı zamanda bir koleksiyon da yapmış oluyoruz. Müzemizde bulunan bitkilerin hepsi sertifikalı ve kaynağı belli. Bu bitkilerden ilerleyen zamanlarda materyal elde edip başka yerlere de dikebiliriz. Ayrıca dünyada birçok arboretum (botanik bahçesi) var. Bunlar karşılıklı olarak anlaşmalar imzalıyorlar. Bu anlaşmalar çerçevesinde tohum transferi yapabiliyorsunuz. Mesela biz buradan Batuma, oradakiler de buraya materyal verebilir. Dünyanın pek çok yerinden böyle transferler olabilir."
    
     -320 farklı tür dikildi-
    
     Ölmez, 30 dekar alana her birinden üçer adet olmak üzere 320 farklı türden yaklaşık 960 bitki dikildiğini, bitkilerin su ihtiyacını karşılamak için de damlama sulama sistemi kurulduğunu söyledi.
     Hedeflerinin projeyi bütün kampüse yaymak olduğunu anlatan Ölmez, "320 tür aslında başlangıç için dikildi. Biz bunu daha da çoğaltmak istiyoruz. Çünkü arboretumların sonu yok, bulduğunuz alan boyunca bitki dikebilirsiniz. Bölgede yaşayabilecek ne kadar bitki türü varsa hepsini getirmeyi planlıyoruz" dedi.
     Ölmez, projenin, öğretim üyeleri ile öğrenciler başta olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ve orman mühendislerinin, peyzaj mimarlarının, araştırma kurumlarının, yerli, yabancı bilim adamlarının, doğa sevenlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara açık bir laboratuvar olarak hizmet vereceğini söyledi.
     Projenin toplam maliyetinin 312 bin 992 lira olduğunu söyleyen Ölmez, projeye DOKAnın 234 bin 774 liralık katkı sağladığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Kampüsü botanik bahçesine dönüştürüyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER