Kanserle Savaş Haftası

Kanserle Savaş Haftası


KARS (A.A) - Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan, Kanserin, tüm dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarından birini oluşturmakla beraber aynı zamanda ağır ekonomik maliyetleri nedeniyle toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıktığını bildirdi.
     Kan, Kanserle Savaş Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında, kanserin vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz olarak hızla çoğalması ile oluşan ve metastaz yapılabilen mortalitesi yüksek bir hastalık durumu olduğunu belirtti.
     Alkol ve sigara tüketimi, olumsuz çalışma şartları, obezite, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi durumların kanserin başlıca etkilerinden olduğunu ifade eden Kan, şunları kaydetti:
     Ölüm nedenleri arasında kalp damar rahatsızlıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser, dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarından birini oluşturmakla beraber aynı zamanda ağır ekonomik maliyetleri nedeniyle toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser çeşitliliğini ve sıklığını zamanla artması, kanserle mücadelenin önemini arttırmakta ve gerek tüm dünyada gerekse ülkemizde kansere karşı yeni politikalar oluşturulması ve uygulaması ihtiyacını gündeme getirmektedir. Bu nedenle ülkemizde kanserin önemine karşı halkın dikkatini çekmek ve bir farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 1-7 Nisan tarihleri arası kanser haftası olarak belirlenmiştir.
     Kanserin yüzde 30-40nın erken teşhis ve tedavi ile iyileşmesinin mümkün olduğunu anımsatan Kan, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından tüm ilerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurularak bu merkezlerde 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması için mommografi, 30-65 yaş arası kadınlara serviks kanseri taraması için papsmear testi ve 50-75 yaş arası kadın ve erkekler için gaitada gizli kan bakılarak kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. İlimizde KETEM, Müdürlüğümüze bağlı olarak, devlet hastanesinde halkımıza hizmet vermektedir.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen
     Yyanıcı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Kanserle Savaş Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER