Kapadokyada 16 yılda 2 balon kazası

Kapadokyada 16 yılda 2 balon kazası yaşandı -Dünyada sıcak hava balonculuğunun önemli merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, 1997den bu yana sadece 2 kaza meydana geldi -Balon kazalarında 4 kişi öldü, 32 kişi yaralandı -Kapado


NEVŞEHİR (A.A) - Musa Özyürek - Sıcak hava balonculuğunun dünyadaki önemli merkezleri arasında bulunan Kapadokyada, 16 yılda sadece iki kaza meydana geldi. Bu kazalarda 4 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi yaralandı.
     Kapadokya Balonculuk Komisyonu Başkanı Funda Aktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 1997 yılından bu yana kapsamlı ve güvenli bir şekilde balonculuk yapıldığını belirterek, bugüne kadar can kaybıyla sonuçlanan iki kaza yaşandığını söyledi.
     Kapadokya bölgesinde ruhsatlı olarak 21 şirketin balonculuk yaptığını belirten Aktan, "Dünyanın en büyük ve en güvenli balonculuk sektörü Kapadokyadadır ve dünyanın hiç bir yerinde her sabah 90dan fazla balon aynı anda havalanıp bin 500 yolcuyu güvenle taşıyamaz" diye konuştu.
     Balon turlarının turizm sezonunda arttığını, hava koşullarına bağlı olarak yılda ortalama 300 gün uçuş yapılabildiğini aktaran Aktan, şöyle devam etti:
     "Bu kadar yoğun uçuşun yaşandığı bölgede can kaybıyla sonuçlanan ilk kaza 2009 yılında Avanos ilçesinde meydana gelmişti ve 1 turist ölmüş, 10 turist yaralanmıştı. İkinci kaza ise geçtiğimiz günlerde oldu. Bu kazada da 3 kişi öldü 22 kişi yaralandı. İlginin çok yoğun olduğu ve dünyanın balonculuk merkezi olarak kabul edilen bölgede bu kadar süre içinde sadece iki kazanın yaşanmış olması aslında bu işin ne kadar güvenli yapıldığını gösteriyor."
     Kazaların yaşanmaması için her türlü denetimin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından periyodik olarak yapıldığına dikkati çeken Aktan, bununla birlikte pilotların da eğitimlerinin eksiksiz bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.
    
     -"Donanım eksikliği veya bakımsızlıktan kaynaklanan raporlanmış kaza yok"-
    
     Balon gezilerinde kazaların genellikle hava muhalefeti ve pilot hatalarından kaynaklandığını belirten Aktan, "Bölgemizde bugüne kadar, donanım eksikliği veya bakımsızlıktan kaynaklanan raporlanmış kaza yoktur. İşletmeler yetkin personelleri ile periyodik bakımları gerçekleştirmekte, balonları uçuşa ihtimamla hazır tutmaktadır. Kaldı ki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, sektörü itinayla ve düzenli olarak denetlenmektedir. Zaten sektörümüzün balon parkı da çok gençtir" ifadelerini kullandı.
    
     -"Her türlü güvenlik tedbirini alıyoruz"-
    
     Bölgede faaliyet gösteren bir balon firmasının Kalite Müdürü Kübra Pehlivanoğlu da bölgeye gelen turistlerin en gözde aktivitesinin balon gezisi olduğunu söyledi.
     Hava araçlarının en güvenlisinin balon olduğunu, her yıl yüz binlerce kişinin Kapadokyanın eşsiz güzelliklerini gökyüzünden görme imkanı veren bu turlara katıldığını anlatan Pehlivanoğlu, "Karayollarında da binlerce kaza meydana geliyor. Çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Kazalar yaşanmasına rağmen hiç kimse otomobile binmeyelim demiyor. Balonlar da bu şekilde. Kaldı ki çok yoğun bir uçuş olmasına rağmen kaza sayısı ve yaşanan can kaybı çok düşük seviyelerde. Hiç olmamasını isterdik ama bunlarda hayatın bir parçası" şeklinde konuştu.
     Balonların sepet derinliğinin 1 metre 10 santimetre olduğunu 24 ile 32 kişi arasında değişen yolcu kapasitelerinin olduğuna dikkati çeken Pehlivanoğlu, şunları söyledi:
     "Her türlü güvenlik tedbirini alıyoruz. Balonların periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırıyoruz. Zaten balonlar her gün çalıştığı için bakımsız olma gibi bir durumları asla söz konusu olamaz. 6 yaşından küçük çocukları, fiziksel açıdan engelli olanları, akli dengesi bozuk olanları, alkollü olanları ve hamile bayanları güvenlik nedeniyle balona bindirmiyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de gerekli denetimleri yapıyor."
    
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Kapadokyada 16 yılda 2 balon kazası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER