Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı -Başbakan Erdoğan: (2) -Bugünkü toplantımızda trafik kazalarından kaynaklanan ölüm olaylarını yüzde 50 düşürmek amacıyla önümüzdeki 10 yıllık dönemi kapsayan eylem planını görüşecek ve ka


ANKARA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısında trafik kazalarından kaynaklanan ölüm olaylarını yüzde 50 düşürmek amacıyla gelecek 10 yıllık dönemi kapsayan eylem planını görüşeceklerini ve karara bağlayacaklarını bildirdi.
     Erdoğan, Ankara Vilayetler Evindeki toplantıda, sürücülere ve araçlara yönelik etkin denetleme sistemleri oluşturduklarını ve bunları sürekli geliştirdiklerini ifade ederek, kurdukları elektronik denetim sistemleriyle trafik denetimlerinde yeni bir dönem başlattıklarını söyledi.
     Tüm denetimler içinde bugün yüzde 13lük paya sahip bu sistemleri, özellikle şehirlerarası yollarda giderek yaygınlaştırdıklarını belirten Erdoğan, şehiriçi yollarda belediyelere de elektronik denetim sistemi kurma yetkisini verdiklerini anlattı.
     Belediyelerin de bu sistemleri kurmaya başlamalarıyla denetimlerin çok daha etkili hale geleceğine inandığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
     Aynı şekilde fahri trafik müfettişliği uygulamasını da genişletiyoruz. Yollarda meydana gelen kazalara acil yardım hizmetlerini süratle ulaştıracak bir sistemi de böylece hayata geçiriyoruz. Trafiğin yoğun olduğu karayollarında pek çok ilkyardım ve acil yardım istasyonu kurduk, kara, hava ve deniz ambulanslarının sayılarını artırdık, böylece şehir merkezlerin de meydana gelen kazalarda ilk 10 dakikada, kırsal alandaki kazalarda ise ilk 30 dakikada acil yardım müdahalesi yapılacak bir sistemi büyük ölçüde işler hale getirdik.
     Bugüne kadar trafik güvenliğini artırmak amacıyla yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya başladık; trafik kazaları nedeniyle meydana gelen ölüm olayları yüzde 23 azaldı. Trafik kazalarındaki ölüm olaylarını daha da azaltmak durumundayız. Kararlılığımız bu istikamette. Dünya genelinde trafik kazalarındaki kayıpları yüzde 50 oranında azaltma amacına dönük bir çalışma var. Biz de buna uygun olarak kendi eylem planımızı hazırladık. Eğitimden denetime, ulaşım altyapısından sağlık hizmetlerine kadar trafikle ilgili her alanda daha ileri iyileştirmeler yapıyoruz.
     Dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ederek bu doğrultuda gerekli her türlü tedbiri almaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, eskimiş araçların trafikten çıkarılması için attıkları adımları örnek gösterdi.
     Erdoğan, şunları kaydetti:
     Yani artık trafikte daha güçlü araçların olmasını, daha yeni araçların olmasını... Bunun için de burada Maliye Bakanlığımızı da devreye sokmak suretiyle araçların yenilenmesini teşvik edecek adımları da attık, atıyoruz. Dikkat ederseniz 9,5 yıl önce caddeler, trafik tamamıyla eski araçlarla adeta doluydu, yeni araç hakgetire. O zaman yıllık araç satış sayısına baktığınızda 90 binli rakamları görürsünüz, ama şimdi bakıyorsunuz araç satış sayıları artık 600 binlere ulaştı, milyona doğru yürümeye başladı. Böyle bir noktaya geldik.
    
     -Yaygın ve derin bir bilinç oluşmasını sağlamak istiyoruz-
    
     Başbakan Erdoğan, trafik kazalarının ne büyük bir felaket olduğu konusunda yeterli bilincin oluşmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
     Meydana gelen her kazanın bir felaket, ölen her insanımızın ocaklara düşen bir ateş olduğunu herkese anlatmak durumundayız. Eğitim faaliyetleri, bilgilendirme kampanyalarıyla bu felaketi bütün boyutlarıyla kamuoyumuza anlatarak, karayolu güvenliği konusunda yaygın ve derin bir bilinç oluşmasını sağlamak istiyoruz. Bugünkü toplantımızda trafik kazalarından kaynaklanan ölüm olaylarını yüzde 50 oranında düşürmek amacıyla önümüzdeki 10 yıllık dönemi kapsayan eylem planını görüşecek ve karara bağlayacağız.
     Sivil toplum kuruluşlarımızın medyamızın ve teker teker tüm bireylerin üzerlerine düşen sorumluluğu titizlikle yerine getirmesini bekliyoruz. Bugün Türkiye her alanda olduğu gibi karayolu güvenliği ve trafik işleyişi konusunda da hukuk devleti ilkesine uygun bir yeniden yapılanma sürecindedir. Hukuk devletinde hiç kimse kurallardan, kaidelerden azade değildir. İstisnasız herkes trafik kurallarına uymak mecburiyetindedir. İster bakan, ister sokaktaki herhangi bir vatandaş trafik kuralları karşısında herkesin hükmü aynıdır, herkes kurallara saygı göstermek ve uymak mecburiyetindedir. Buradan açıkça ifade ediyorum. Bu konuda hiç kimsenin istisnası yoktur, aksi yönde davranış içinde olanlara karşı da kesinlikle müsamaha etmeyiz.
     Trafik alanında yürütülen faaliyetlere katkıda bulunan herkese teşekkür eden Erdoğan, sözlerini, trafik kurallarına uyulması konusundaki duyarlılık çağrısını yineleyerek tamamladı.
     (Bitti)
     (HAS-GÖK-ZVR)
<< Önceki Haber Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER