Kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım

Kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: -Biz 2012yi yüzde 3 civarında bir büyümeyle bitiririz diye düşünüyoruz. Yüzde 3 büyümeyi önemsiyoruz, olumsuz görmüyoruz


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Merkez Bankasınca açıklanan kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranına ilişkin, Biz 2012yi yüzde 3 civarında bir büyümeyle bitiririz diye düşünüyoruz. Yüzde 3 büyümeyi önemsiyoruz, olumsuz görmüyoruz dedi.
     Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kasım ayında kapasite kullanım oranlarında önemli bir düşüş olduğunu belirterek, oda üyelerinden de benzer oranlar aldıklarını, kendi oranlarının da yüzde 71,1den 70,7ye düştüğünü söyledi.
     Kapasite kullanım oranlarındaki düşüşün Avrupadaki sıkıntıların yansıması olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, Salı günü açıklanan verilere göre sanayi endeksi büyüdü. Biz bunu şuna bağlıyoruz. 2010dan, 2011den sonra yapılan yatırımlar devreye giriyor, bu yatırımların devreye girmesiyle sanayi endeksi yükseliyor ama mevcut yatırımlarda kapasite kullanım oranları düşüyor. Bu, olumsuzluk olarak işsizliğe de yansıyor. Büyümede yüzde 8,5tan yüzde 3lere geriledik, kapasite kullanım oranlarındaki bu düşüşler bunun alt kademeleri diye konuştu.
     Zeytinoğlu, Türkiyenin bu yıl yüzde 4 büyüme hedeflediğini hatırlatarak, Biz 2012yi yüzde 3 civarında bir büyümeyle bitiririz diye düşünüyoruz. Yüzde 3 büyümeyi önemsiyoruz, olumsuz görmüyoruz. Gerekçemiz de en büyük partnerimiz Avrupa Birliğine yaptığımız ihracat, yüzde 50lerden yüzde 37lere kadar düştü. Dolayısıyla bu kadar daralmaya rağmen ihracatımızı ayakta tutuyor olmamız ve yüzde 3 bile büyümek, bence çok önemli ama bunu kısa vadede kabul etmeliyiz çünkü ülkemizin hedefleri var şeklinde konuştu.
     Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için minimum yüzde 5,5 ile 6,5 arasında büyümesi gerektiğine dikkati çeken Zeytinoğlu, yüzde 4lük büyüme hedefinin revize edilerek yüzde 5in üzerine çıkarılması gerektiğini, Fitch Ratingsin not arttırımının bunun için bir fırsat olduğunu, gelecek yılın sonuna doğru bu yatırımların devreye alınmasıyla büyümenin hızlanacağını söyledi.
    
     -Dolaylı vergi oranları-
    
     Yeni açıklanan teşvik sistemini prensip olarak çok olumlu bulduklarını, eksiklerin zamanla düzeleceğini kaydeden Zeytinoğlu, Güneydoğu ve Doğu Anadoluda istenen sanayileşmenin ciddi desteklere rağmen bir türlü teşvik edilemediğini vurguladı.
     Zeytinoğlu, Doğu Anadoludaki sanayileşmenin teşvik edilememesinin yüksek orandaki dolaylı vergilerden kaynaklandığını savunarak, Bunların etkisini azaltmak için demir yollarıyla taşıma yapmamız lazım. Hükümet, bu konuda bir takım tedbirler almaya başladı. Üretici olarak dünyayla rekabet gücümüz arttığı müddetçe büyümeye ve gelişmeye açığız. Dolaylı vergilerin çok uzun taşınabilecek vergiler olmadığına ve zaman içinde azaltılması gerektiğine inanıyoruz ifadelerini kullandı.
     Zeytinoğlu, kurumlar vergisinin 15-20 sene önce yüzde 40larda olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
     O rakamlar yüzde 20ye indi, hükümetimiz bunu başardı. Kurumlar vergimizi yüzde 20ye indiren hükümet, gelir vergimizi de yüzde 20ye indirebilir. 2023ün hedef olması için kayıt dışının azaltılması ve vergi tabanının daha yaygın hale getirilmesi gerekiyor, bunun için de vergi oranları düşürülmeli. Gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisinin eşit oranda olması yönünde Maliye Bakanlığımız ve ekonomiden sorumlu bakanlarımızın hedefi olması gerektiğini düşünüyorum.
     Vergilerin düşmesinin not artışı kadar ülkeye gelen yatırıma da etkisi olacağını düşünüyorum.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER