KASKİde TÜBİTAK Projesi Bilgilendirme Toplantısı

KASKİde TÜBİTAK Projesi Bilgilendirme Toplantısı


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesinin ortaklaşa yürüttükleri Farklı Özellikteki Bozulmuş Meralarda Kentsel Arıtma Çamuru ve İnorganik Gübre Uygulamalarının Mera Verimi ve Toprak Özellikleri Üzerindeki Etkileri adlı TÜBİTAK projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
     KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, toplantıda, söz konusu projeye 2007 yılında Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Serin ile birlikte başladıklarını ve başarıyla tamamladıklarını belirtti.
     Toplantıda proje sonuçlarını ilgili kurumlarla paylaşacaklarını ifade eden Batukan, Bu proje kapsamında atık su çamurlarından nasıl fayda sağlanacağı konusunda araştırılmalar yapıldı. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısına ve bitkiye olan etkileri araştırıldı. Böylesine güzel bir projeye imza atmaktan büyük bir memnunluk duyduk dedi.
     Prof. Dr. Yunus Serin ise, projeye verdiği destek ve katkıdan dolayı KASKİ-ye teşekkür etti. Serin, şöyle devam etti:
     Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kentsel atık suların arıtılması sonucunda ortaya çıkan çamurların miktarının gün geçtikçe artması, bu atıkların depolama ve nasıl değerlendirilebileceği sorununun gündeme gelmesine neden olmuştur. Atık çamurların yüksek oranda ağır metal içermesi, tarımsal alanlarda kullanılmasını sınırlandıran en büyük etkendir. Günümüzde giderek önem kazanan sürdürülebilir dünya çerçevesinde atıkların büyük ölçüde çevre kirliliğine neden olmadan bilinçli bir şekilde tarımsal alanlarda kullanılması mümkündür. Bu araştırmada da bozulmuş bir merada atık çamur ve kimyasal gübre uygulamalarının toprağın fiziksel ve kimyasal yapısına, toprakta ve bitkide ağır metal birikimine ve meranın yem verim ve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda KASKİ atık çamurunun mera ıslahında bitki ve toprakta ağır metal kirliliğine neden olmadan kullanılabileceği belirlenmiştir.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber KASKİde TÜBİTAK Projesi Bilgilendirme Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER