Kayaköy hüznünden kurtulacak

Kayaköy hüznünden kurtulacak -Fethiye Kayaköydeki 736 sivil mimari örneği ile şapellerin de arasında bulunduğu yapıların korunup gelecek nesillere ulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma yürütülecek -Muğla


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Fethiye Kayaköydeki 736 sivil mimari örneği ile şapellerin de arasında bulunduğu tarihi binaların korunup gelecek nesillere ulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma yapılacağı bildirildi.
     Fethiye ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan, tarihi geçmişi MÖ 3000 yıllarına uzanan ve antik dönemlerde Karmylassos olarak bilinen Kayaköy ören yeri, her yıl yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor.
     Kayaköyde yaşayan Rumlar 1922de yapılan mübadele sonrasında Yunanistana gönderildi. Yunanistandaki Türkler de bölgeye yerleştirildi. İlerleyen yıllarda Türkler, köyü terk ederek ovaya yerleşti. Buradaki tarihi evler, yıllarca bakımsız ve ilgisiz kaldı.
     Yüzlerce yıllık ortak geçmişin, kültürel çeşitliliğin ve zenginliğin izlerini taşıyan Kayaköyün Dostluk ve Barış Köyü olması için 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası ve Türk-Yunan Dostluk Derneği işbirliğiyle proje hazırlandı. Bu çalışmalar sonunda Kayaköy, 1. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edildi.
     Muğla Valisi Fatih Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayaköyün son yıllarda özellikle kamuoyunun yakından takip ettiği bir bölge olduğunu söyledi.
     Kayaköydeki tarihi evlerin bakımsız kaldığını, bunu önlemek amacıyla birkaç yıl önce çalışma başlattıklarını anlatan Şahin, bölgede Rumlardan kalma taş evler, çeşmeler, sarnıçlar, dükkanlar, şapel ve iki büyük kilise kalıntısı bulunduğunu kaydetti.
    
     -Muğlanın kendine özgü turizm potansiyeli var-
    
     Muğlada turizmi iç kesimlere de yayarak harekete geçmemiş potansiyelleri canlandırmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Şahin, Özellikle kültür turizmi ile hem turizmi çeşitlendirmiş hem de hareketlendirmiş oluyoruz. O kadar çok potansiyelimiz var ki bunlara hayatiyet kazandırmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de Kayaköy. Kayaköydeki turizme ivme kazandırmak için birkaç yıldır önemli çalışmalar yapılıyor. Çalışmalar tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yürütülüyor. Takip ettiğimiz kadarıyla prosedür devam ediyor dedi.
     Kayaköyü hüznünden kurtarıp bir takım yapıları ayağa kaldırmak için proje ve çalışmalar yapılacak diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Düşüncemiz Kayaköyü ayağa kaldırmak, bir kısım binalara farklı işlevler kazandırmak. Bunların bir kısmı butik oteller olabilir. Bunun dışında bazı bölgeleri de olduğu gibi bırakmayı planlıyoruz. Ama Kayaköyü canlandırmayla ilgili proje çok önemli. Kayaköyün Fethiyedeki turizm potansiyeline çok önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Yapılacak çalışmalar için başta bakanlığımız temsilcileri olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.
    
     -Ziyaretçiler yarım saat yerine bir gün geçirecekler-
    
     Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Fethiye Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Salih Taşçı ise Kayaköyde yürütülecek çalışmaların bölgedeki turizm hareketliliğine çeşitlilik ve ivme kazandırarak ekonomik canlılık yaşanmasına neden olacağını söyledi.
     Taşçı, ziyaretçilerin yapılacak çalışmalar ile Kayaköyün eski ve yeni halini görme fırsatı yakalayacaklarını, bunun da insanlarda merak uyandıracağını dile getirdi.
     Kayaköyde 18 Mart 2011den itibaren biletlerin TÜRSAB tarafından kesildiğini ve bölgeyi yılda yaklaşık 60-65 bin kişinin ziyaret ettiğine işaret eden Taşçı, şöyle konuştu:
     Kayaköy Fethiyede en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında geliyor. Kayaköyde alınacak birtakım koruma çalışmalarının ardından kente gelen ziyaretçi sayılarında önümüzdeki yıllarda daha fazla artış olacağını tahmin ediyorum. Yapılacak çalışmalar ile bir kısım alanlar konaklama ve sanat alanı haline getirilirse kente daha büyük zenginlik katacak ve en azından insanlar burada yarım saat gezmek yerine bir gününü geçirmiş olacak. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde daha somut çalışmaları göreceğiz. İnsanlar 100 yıl önce terk edilmiş bir kenti gezerek vakit geçirmenin mutluluğunu yaşayacak. Çalışmalar başladığında ziyaretçiler en azından bölgenin korunduğuna inanmış olacaklar.
    
     -Müjdeyi Bakan Günay vermişti-
    
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz aylarda Kayaköy ziyaretinde, tarihi yerin kültür ve turizm amaçlı kullanılması konusunda Başbakanlıktan görüş istediklerini bildirmiş, Ekiplerimiz ile köylüler bu işi birlikte yapacaklar. Gördüğüm Karaköy, 35 yıl önce gördüğüm Kayaköyden daha kötü. O yüzden burayı, gelen insanları rahat bir şekilde ziyaret edip, dinlenebileceği bir yer haline getirmeliyiz. Kayaköydeki büyük yapılardan bazıları sanat merkezi veya sergi merkezi haline getirilebilir ifadelerini kullanmıştı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kayaköy hüznünden kurtulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER