Kayalıpınar, 3 yıl sonra yeniden kazılıyor

Kayalıpınar, 3 yıl sonra yeniden kazılıyor -Hititler döneminde Yukarı Ülke olarak adlandırılan Sivasta, Kızılırmak kıyısında yer alan Kayalıpınar Harabesindeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek gelmesiyle 3 yıl ar


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Hititler döneminde Yukarı Ülke olarak adlandırılan Sivasta, Yıldızeli ilçesinde yer alan Kayalıpınar Harabesindeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek gelmesiyle 3 yıl aradan sonra yeniden başladı.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hititlerin Maraşantiya diye adlandırdıkları, Kızılırmakın kıyısında yer alan Kayalıpınar Harabesinde 2005 yılında kazılara başlandı. 2008 yılında bazı nedenlerle ara verilen kazılar, Sivas Müze Müdürlüğünün talebinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek gönderilmesi üzerine 3 yıl sonra yeniden başladı.
     Birçok uygarlığa beşiklik eden Kayalıpınarda şimdiye kadar keşfedilen en eski buluntu, M.Ö. 4000 yılına tarihlenen damga mühür. Araştırmalarda, Er Hitit Devri olarak adlandırılan dönemde Asurlu tüccarların gelerek Anadoluda koloniler kurdukları ve bu koloni merkezlerinden birinin de Kayalıpınar olduğu anlaşıldı.
     Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivasın Hitit coğrafyasında önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
     Sivasta, bugüne kadar önemli Hitit şehirlerinin tespit edildiğini belirten Uysal, Onlardan bir tanesi de Kayalıpınar. 2005 yılında başlayan bir yüzey araştırmasının ardından 2006-2007 ve 2008 yıllarında çalışılmış bir Hitit yerleşimi. Eski kazı alanlarında büyük Hitit yapıları açığa çıkarılmış. 3 senelik aradan sonra bu sene tekrar çalışma başladı diye konuştu.
    
     -Yazılı belge beklentisi-
    
     Bölgenin Erken Tunç Çağının üçüncü evresinden itibaren yerleşime sahne olduğunu anlatan Uysal, koloni çağına ait yerleşimin ardından geniş Hitit döneminin geldiğini bildirdi.
     Uysal, Kayalıpınarda en az 3 tabakalı Hitit yerleşiminin olduğunun bilindiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Höyüğün düz yerleşim yerinin üzerinde, Orta Çağ ile Helenistik ve Roma dönemine ait mezarlar tespit edilmiş. Daha sonraki çalışmalara ışık tutabilmek amacıyla bu yıl eski kazı alanlarının temizlik ve basit onarım çalışmasını yapacağız. Kayalıpınar, yazılı belgeler veren merkezlerden bir tanesi. Tarihe ve geçmiş dönemlere ışık tutması açısından son derece önemli. Bulduğumuz tabletin, yazılı belgenin içeriğine göre sosyal alanlardan, hukuka, ticarete, tarihe kadar pek çok bilmediğimiz konulara ulaşıyoruz. Biz arkeologları en çok yazılı belge bulunması memnun eder. Biz de bunu umuyoruz.
     Uysal, çalışmaların yaklaşık iki hafta daha süreceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kayalıpınar, 3 yıl sonra yeniden kazılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER