Kayısı ağaçlarındaki kuruma sorunu

Kayısı ağaçlarındaki kuruma sorunu -Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilere kayısı ağaçların kurumalarına karşı öneriler sundu


MALATYA (A.A) - Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kayısı ağaçlarının kuruma sorunuyla ilgili çiftçilere öneriler sundu.
     Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü işbirliğinde kayısı ağaçlarında görülen kurumalara karşı kent merkezi ve ilçelerde örnekleme yöntemiyle kontroller yapıldığı bildirildi.
     Kayısı ağaçlarından alınan numunelerin analizlerinde ağaçların, eutypa geriye doğru ölüm, verticillium solgunluğu ve phytophthora kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalıkları nedeniyle kuruduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, toprak kökenli hastalık etmenlerinin hızlı şekilde yayıldığı, en yaygın olarak bilinen toprak kökenli fungal hastalıklardan biri olan verticillium solgunluklarının bölgede önemini artırdığı vurgulandı.
     Hastalıklara karşı kültürel önlemlerin artırılmasının önerildiği açıklamada, çiftçilerin ağaçları sularken sulama suyunun ağaç taç izdüşümüne ve dışa doğru verilmesinin sağlanması, ağaç gövdesine ve kök boğazına su temasının kesilmesi uyarısında bulunuldu.
     Hasat sonrası ve ilkbahar döneminde yapılacak budama işlemlerinde yüzde 50den fazlası kurumuş olan dalların temizlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ağaçların kuvvetli ve dengeli taç şekli verilerek yetiştirilmesi önerildi. Ayrıca budamada kullanılan aletlerin mutlaka dezenfekte edilmesi tavsiye edilen açıklamada, üreticilerin toprak ve yaprak analizleri yaptırarak uygun doz ve uygun zamanda gübreleme işlemi yapması gerektiği vurgulandı.
     Toprak işleme konusunda da tavsiyelere yer verilen açıklamada, il ve ilçe müdürlüklerinin üreticilere kurumaya yönelik eğitimler vermesi önerildi.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Kayısı ağaçlarındaki kuruma sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER