Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması

Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması -Kayseride en çok beden işçisi, argon kaynakçısı, metal mamuller montaj işçisi, mobilya döşemecisi ve mobilya imalatçısı aranıyor


KAYSERİ (A.A) - Kayseride işgücü piyasası talebini tespit edebilmek amacıyla 2012 yılında İşgücü Piyasası Talep Araştırması yapıldığı bildirildi.
     Kayseri Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ahmet Ayçiçek, yaptığı açıklamada, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.
     Bu hedef doğrultusunda Kayseride işgücü piyasası talebini tespit edebilmek amacıyla 2012 yılında İşgücü Piyasası Talep Araştırması yapıldığını ifade eden Ayçiçek, şunları anlattı:
     Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Kayseri genelinde açık iş oranı yüzde 3,4 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 11,3 ile gayrimenkul faaliyetleri sektöründe olduğu görülmektedir. Gayrimenkul faaliyetleri sektörünü, yüzde 7,2-lik açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü ve yüzde 5-lik açık iş oranı ile toptan ve perakende ticaret sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
     Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı, yüzde 4,1 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 3,63 ile nitelik gerektirmeyen meslekler ve yüzde 3,62 ile hizmet ve satış elemanlarıdır. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır; Beden işçisi (genel), argon kaynakçısı (tığ kaynakçısı), metal mamuller montaj işçisi, mobilya döşemecisi ve mobilya imalatçısı/mobilyacı (ahşap)
     Ayçiçek, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla yüzde 4,9 olan net istihdam artışı beklentisi 2013 yılı Haziran ayı sonunda 2,2 puan artış göstererek yüzde 7,1e yükseldiğini belirtti.
     Sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün, yüzde 26,4-ünü idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 14-ünü gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 6,1-inin de elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı olduğunu dile getiren Ayçiçek, Araştırma kapsamında yapılan işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlerden yüzde 64ü ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 40,1-i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından yüzde 36,9-u yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 14,2-si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden, yüzde 5,3-ü de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir diye konuştu.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER