Kayseri sanayisinde iyimser tablo hakim

Kayseri sanayisinde iyimser tablo hakim


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından üyelerinin ekonomik ve mali durumlarındaki değişim ile geleceğe yönelik beklentileri ve önerilerini belirlemek üzere her altı ayda bir düzenli olarak yaptığı "Ekonomik Durum Tespit Analizi" açıklandı.
     Anket çalışması hakkında bilgi veren KAYSO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Nisfet Uzay, "Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 44e yakını son altı ayı iyi olarak değerlendirdiler. Diğer anket dönemleri ile karşılaştırıldığında son altı ayı çok iyi olarak değerlendiren firma yüzdesi azalırken, iyi olarak değerlendiren firma yüzdesi artmıştır. Son altı ayı kötü olarak değerlendiren işletme yüzdesinde de bir miktar artışlar görülmektedir" dedi.
     2012 yılı ikinci altı ayında işletmelerin yaklaşık üçte birine göre üretimin, iç satışların ve siparişlerin arttığını, yaklaşık yarısına göre ise ihracatın arttığını belirten Prof. Dr. Uzay, yatırımlarda ve istihdamda son altı ayda önemli bir artış gözlenmediğini, 2013 yılı ilk altı ayında da benzer durumun devam edeceğinin beklendiğini ifade etti.
     İşletmelerin yaklaşık yüzde 42-sinin finansman sıkıntısı yaşamazken, yüzde 58-inin finansman sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Prof. Dr. Uzay, "Finansman sıkıntısı yaşanmasının en önemli nedeni, tahsilat güçlüğü olarak belirtilmiştir. Anket kapsamındaki işletmelerin yaklaşık yüzde 45-i tahsilat güçlüğü çektiklerini belirtmişlerdir. İşletmelerin en önemli finansman kaynakları, kendi öz kaynakları olarak görünmektedir" diye konuştu.
     Yayılma endeksleri incelediğinde, genel olarak iyimser bir tablonun hakim olduğunu açıklayan Prof. Dr. Uzay, 2011 yılı ile karşılaştırıldığında iyimser beklentilerde bir miktar gerileme olsa da, 2013 yılı ilk altı ayı içindeki beklentilerin, mevcut durumun aynen devam edeceği yönünde olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Esra Gül Aktürk
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Kayseri sanayisinde iyimser tablo hakim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER