Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev:

Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: -Yeni gün anlamına gelen nevruz, Türkler için çok önemli bir bayramdır


NEVŞEHİR (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Yeni gün anlamına gelen nevruz, Türkler için çok önemli bir bayramdır dedi.
     Tüymebayev, Nevşehir Üniversitesinde (NEÜ) nevruz kutlamaları kapsamında düzenlenen Türk Dünyasında Nevruz ve Türkiye-Kazakistan Kardeşlik Günleri etkinliğinde yaptığı konuşmada, nevruzun Türk tarihinde önemli yere sahip olduğunu söyledi.
     Nevruzun yeni gün anlamına geldiğini, aslında yeni yılın nevruz ile başladığını belirten Tüymebayev, Yeni gün anlamına gelen nevruz, Türkler için çok önemli bir bayramdır. Bundan dolayı yeni günde hepinizin barış, huzur içinde yeni bir yıl geçirmenizi diliyorum diye konuştu.
     Kazakistanın bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 20 yıl geçtiğini ifade eden Tüymebayev, Kazakistanda faaliyet gösteren Ahmet Yesevi Üniversitesinde Türkiyeden ve diğer Türk cumhuriyetlerinden öğrencilerin eğitim aldığını, bu sayede birbirlerini yakından tanıma şansı bulduklarını vurguladı.
     Bu tür etkinliklerin Türk toplumlarını kaynaştıracağına inandığını dile getiren Tüymebayev, şöyle devam etti:
     Mustafa Kemal Atatürk, bundan yıllar önce Sovyetler Birliğinin dağılacağını öngördü. Bu süreçte Türklerin birbirini bulması ve birbirine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Artık o gerçekleşti, bu fırsatı bizim kaçırmamamız lazım. Kazak ve Türk dillerinin alt yapısı aynı. Ortak kelimelerimiz var. Örf, adet, geleneklerimiz aynı. 12. yüzyılda kardeşlerimiz Karadeniz ve Akdeniz arasındaki bölgeye gidince, Türklüğü oraya taşıdılar. Kazak Türkü, Kırgız Türkü ve siz Anadolu Türkü oldunuz ama sonuçta hepimizin kökenleri aynı, hepimiz Türküz.
     NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da nevruz kutlamalarını 4 yıldır üniversitelerinin üstlendiğini belirterek, bu yıldan itibaren de bu coşkuyu kardeş Türk devletleriyle paylaştıklarını anlattı.
     Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata ise Kazakistan ve Türkiyenin kardeş ülke olduğunu ifade ederek, Kazakistan tarihi, ana yurdu savunmanın, şehit vermenin, acının, gözyaşının tarihidir. 10 Kazak kağanı, bağımsızlığımız uğruna şehit düşmüştür diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi müzik topluluğu, Türk cumhuriyetlerine ait şarkıları seslendirdi.
     Etkinliğe, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Kazakistanın Nevşehir Fahri Konsolosu Dr. Halil Uluer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER