Kazakistanın dünyadaki yeri ve işbirliği olanakları

Kazakistanın dünyadaki yeri ve işbirliği olanakları -Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: -"Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler 40 milyon dolarda iken, bugünlerde 4 milyar doları geçti. Hedef 20 milyar dolar"


MUĞLA (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin her geçen yıl geliştiğini belirterek, "Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler 40 milyon dolarda iken bugünlerde 4 milyar doları geçti. Hedef 20 milyar dolar" dedi.
     Tüymebayev, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde, Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleninin açılış konferansında konuştu.
     Kazakistanın dünyadaki yeri ve işbirliği olanaklarını anlatan Tüymebayev, bağımsızlıktan sonra Türkiye ile ilişkilerin çok iyi gittiğini, Kazakistanda bulunan 28 Türk lisesinde öğrencilerin Türkçe, Kazakça, İngilizce, Rusça öğrenerek mezun olduklarını söyledi.
     İki ülkenin birbirini çok iyi tanıması gerektiğini vurgulayan Tüymebayev, "Yıllardır özlemini çektiğimiz Türk Dünyası Birliği nihayet gerçekleşti. Türkiye ve Kazakistan birbirini çok iyi anlamak zorunda. Kazakistan, bağımsızlığının 22nci yılını kutluyor. Şimdi birbirimizi tanıma ve anlama zamanı. Birbirimizi sevmeli, yardımda bulunmalı, desteklemeli, tanımalıyız. Kendimizi korumamız ve birbirimize sahip çıkmamız, buna bağlı" diye konuştu.
     Kazakistan televizyon kanallarında her gün en az 15 Türk dizisinin yayınlandığını anlatan Tüymebayev, şöyle devam etti:
     "Türkiyeye, 17 milyon nüfuslu Kazakistandan her yıl 360 bin, 1 milyar 350 milyon nüfuslu Çinden ise 100-120 bin civarında turist geliyor. Ülkemizden gelen turistler yaklaşık 1 milyar dolar para bırakıyor. İki ülkenin birbirini daha iyi tanıması için özellikle üniversitelerin öncülüğünde akademisyen ve öğrencilerin büyük çaba göstermesi lazım. Bunun için Türkiyeyi il il dolaşıyoruz. Türkiye, toprak açısından küçük olmasına rağmen çok büyük bir devlet. Nüfus ve il sayısı açısından çok büyük. Şu ana kadar 25 ili dolaşarak birbirimiz tanıyalım diye konferanslara katıldım."
    
     -Hedef 20 milyar dolarlık ticaret hacmi-
    
     Tüymebayev, Kazakistanın dünyada toprak büyüklüğü açısından dokuzuncu sırada bulunduğuna dikkati çekerek, altın, gümüş, petrol, doğal gaz, uranyum, alüminyum, bakır, çelik, demir, kurşun konusunda dünya rezervleri açısından ilk 10 devlet içerisinde olduklarını belirtti.
     İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için çaba gösterdiklerini kaydeden Tüymebayev, şöyle konuştu:
     "Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler 40 milyon dolarda iken, bugünlerde 4 milyar doları geçti. Hedef 20 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için el birliğiyle, hep beraber çalışmamız lazım. Sadece devlet başkanları ve bakanlar değil, herkesin elinden geleni yapması gerekiyor. Herkes elinden geleni yaptığı zaman biz daha fazla kaynaşacağız, yükseleceğiz. Birlikte hedeflerimiz ve ekonomik işbirliklerimiz daha da büyüyecek."
     Tüymebayev, Türkiyeden gelenlerin Kazakistanda kendilerini yabancı hissetmeyeceklerini dile getirerek, Türkiyedeki üniversitelerde bulunan öğrenci ve akademisyenlerin tatillerinde Kazakistanda gezi ve inceleme yapmaları önerisinde bulundu.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kazakistanın dünyadaki yeri ve işbirliği olanakları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER