Kebanda 150 milyon yavru alabalık hedefi

Kebanda 150 milyon yavru alabalık hedefi -Türkiyede alabalık üretiminde ilk sıralarda yer alan Elazığın Keban ilçesinde, 2013 yılında 150 milyon yavru alabalık üretilmesi hedefleniyor


ELAZIĞ (A.A) - Emrah Gökmen - Türkiyede alabalık üretiminde ilk sıralarda yer alan Keban ilçesinde, 2013 yılında 180 milyon sağımdan 150 milyon yavru alabalık üretilmesi hedefleniyor.
     Üretici firmanın yönetim kurulu başkanı Ayhan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede ve kentte 1996 yılından sonra alabalık üretiminin başladığını, o dönem kuluçkahaneleri olmadan yılda 30 ton alabalık üretebildiklerini söyledi.
     Yavru alabalıkları batı illerinden almalarının kendilerini sıkıntıya soktuğunu ve rekabet şansını azalttığını dile getiren Şimşek, Üniversitedeki hocalarımız, yaptıkları araştırmalar sonucunda Türkiyede en kaliteli yavrunun yetiştirilebileceği su kaynağına sahip olduğumuzu belirtti. Biz de bu su kaynakları üzerinde Türkiyenin en büyük yumurta ve yavru balık üretebilecek kuluçkahanesini kurduk dedi.
     Şimşek, kuluçkahanede kendi işletmeleri ve bölgedeki 100e yakın işletmenin yavru alabalık ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Bu yıl 150 milyona yakın yumurta sağımı yaptık. Kayıplardan sonra 120 milyon civarında yavru balık üretimi yapabilmiştik. 2013 yılı için kısmet olursa yumurta sağımımız 180 milyon civarında olacak. Elde edeceğimiz net yavru balık adedini, Allahtan bir mani olmazsa 150 milyon olarak hedefliyoruz.
    
     -Karadenize balık satıyorlar-
    
     Şimşek, Karadeniz Bölgesindeki illerde de alabalık sattıklarını dile getirerek, Hamsinin çıkmadığı zamanlarda, balık gereksinimlerini başka bir balıkla karşılamak zorundalar. Özellikle Trabzon bölgesindeki halkımız hamsinin olmadığı zamanlarda ciddi anlamda alabalık tüketiyor. Bu nedenle Karadeniz Bölgesine ciddi manada alabalık satışımız var diye konuştu.
    
     -Alabalık üretimi-
    
     Lezzetiyle sofralarda aranan bir lezzet olan alabalıkların yumurtadan pazara kadarki süreci büyük bir özen ve emek istiyor. Yılın sadece 3 ayında sağımı gerçekleştirilen anaç alabalıklar, önce bulundukları havuzdan kepçelerle alınarak anestezi maddesi içeren suya batırılıyor. Bayıltılan anaç alabalıklar, daha sonra temiz havlularla kurutularak el yardımıyla sağılıyor.
     Her balık için ayrı kap hazırlanan kuluçkahanede, yumurtaların üzerine erkek balıklarda sağılıp karıştırılarak, döllenme sağlanıyor. Elde edilen karışım tablalara konularak, 7-11 santigrat derece sıcaklığa sahip içinde su bulunan açık raflı dolaplara koyuluyor. Karışım, burada 13-27 gün arası el değmeden bekletiliyor.
     Belirlenen süre sonrası gözlenmeye başlayan yumurtalar, tutmayanlardan ayrılarak havuz şeklindeki kazanlara konuluyor. Yavru alabalıklar yumurtadan bu kazanın içinde çıkıyor. Belli bir ağırlığa ulaşan yavru balıklar, oksijen donanımı bulunan araçlarla talepte bulunan işletmelere taşınıyor.
     Daha sonra havuzlara konulan balıklar, yetiştirildikten sonra tüketime sunuluyor.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kebanda 150 milyon yavru alabalık hedefi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER