Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu Buluşmaları

Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu Buluşmaları -Trabzon Valisi Kızılcık: "İnsan odaklı ekonomi ve devlet anlayışı Türkiyeyi güçlendiriyor"


TRABZON (A.A) - Trabzonda, "Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu Buluşmaları" etkinliği gerçekleştirildi.
     TMMOB tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Vekili Hikmet Öksüz, Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Sayım Adanur katıldı.
     Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, Trabzonda yerel mimarinin ve kültürel değerlerin Alacahan, Yakupağa Konağı, Ortahisar gibi projelerle korunduğunu ve gelecek nesillere aktarılacağını söyledi.
     Trabzonun daha yaşanılabilir olması için çalıştıklarını belirten Kızılcık, "Trabzonumuz 4 bin yıllık tarihiyle medeniyetlere, kültürlere beşiklik etmiş, demokrasinin gelişmesine olanak sağlamış bir şehirdir. Bu tür hem yerel, hem ulusal hem de uluslararası nitelikteki toplantıların şehrimizin yaşanılabilir bir şehir, demokrasimizin katılımcı demokrasi olması yönünde fırsatlar yaratacağını düşünüyorum. Bilginin her daim değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Bilginin bu kadar hızlı değiştiği bir dönemde buna paralel olarak insanların taleplerinin çok hızlı değişmesi sonucunda insanı hem ruh, hem fiziksel anlamda mutlu edecek içsel ve dışsal mekanların oluşturulması, mekanların üretilmesi önem taşımaktadır" dedi.
     Kızılcık, Türkiyede sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kararlar alındığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "Alınan kararlarda hem ekonomi hem de sosyallik, çevresel etki aynı oranda ele alınarak sürdürülebilir bir ekonominin inşası önünde adımlar atılmıştır. Bunun sonucunda ülkemiz 150 milyar dolarlık ihracata ulaşmış, kişi başına düşen 11 bin dolara yakın gelir ve yüzde 9,4 işsizlik oranıyla AB ve batı ülkeleri arasında sosyal devlet niteliği ile en önde bir devlet haline gelmiştir."
     Muhcu, kamu yönetimlerinde artık kentli duyarlılıkların birinci derecede önemsendiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Kentle ilgili çalışmalar ranta dönüşmemelidir. Bizlerin kentlerin ihtiyaçlarını açıkça ortaya koyarak, bu ihtiyaçlara sahip çıkmamız gerekiyor. Kentlerimizin kültürel doğal yıkımlara değil, doğal ve yaşanabilir olmasına tiyatrolara, müzelere, halk kütüphanelerine ve demokratik yönetimlerin inşasına ihtiyaç vardır. Bizler duyarlı toplum kesimleri olarak kentin değerlerini ve kentlinin haklarını korumak, sağlıklı bir kentleşme ve demokratikleşme için dayanışma girişimlerini artırmaya çalışmaktayız."
     Öksüz ise kent, kültür ve demokrasi meselelerinin tartışılacağı forumun, Trabzonun geçmişiyle ilgili paralellik gösterdiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu Buluşmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER