Kentin değerlerini özgün tekniğiyle resmediyor

Kentin değerlerini özgün tekniğiyle resmediyor -El sanatları ustası Cengiz Yeziz, Manisanın kültürel ve tarihi değerlerini, özgün renklendirme tekniği ile Manisa bezi ve ahşaba işliyor


MANİSA (A.A) - Mustafa Yıldırım - El sanatları ustası Cengiz Yeziz, kendi geliştirdiği özgün renklendirme tekniği ile Manisanın kültürel ve tarihi değerlerini geleneksel Manisa bezine ve ahşaba taşıyor.
     Tarihi Yeni Han içinde bulunan atölyesinde el sanatı eserler üreten Cengiz Yeziz, geleneksel Manisa bezi ve ahşaba yaptığı resimler ile ahşap ve taş oyma eserleri ile dikkat çekiyor.
     Atölyesinin kapılarını AA muhabirine açan Yeziz, Manisanın kültürel ve tarihi değerleri ile simge ürünlerini, kendine özel renklendirme, yakma, oyma ve kabartma teknikleri ile beze, ahşaba ve taşa işlediğini belirterek, ortaya çıkardığı el sanatı ürünlerle Manisanın değerlerini yaşatmayı, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladığını ifade etti.
     Eserlerinde, bu kapsamda Osmanlı döneminde Manisada şehzadelik yapmış padişahların, Kanuni Sultan Süleymanın annesi Hafsa Sultanı, Merkez Efendiyi, mesiri, Manisanın tarihi camilerini, Sipil Dağını ve Manisa Tarzanını tasvir ettiğini anlatan Yeziz, Manisanın varlığını, sanatı kullanarak yurt içinde ve yurt dışında duyurmayı hedefliyorum dedi.
    
     -Eserlerine boya kullanmadan renk veriyor-
    
     Yeziz, eserlerini genel olarak geleneksel Manisa bezi ve ahşap üzerinde çalışarak ortaya çıkardığını, bu materyaller üzerine resim yaparken ise boya yerine tamamen kendi buluşu olan özel bir sıvı karışımı kullandığını dile getirerek, şunları söyledi:
     Manisa bezi üzerine işleyerek yaptığım resimlerimde, kendi karışımlarımla oluşturduğum bir sıvıyı renklendirmek için kullanıyorum. Tamamen doğal bu yöntemde hiç boya kullanmıyorum. Ayrıca bezin muhtelif yerlerini değişik derecelerde ısıtarak gerçek renklere ulaşıyorum.
     Bunun dışında eserlerimi ortaya çıkarırken birkaç değişik yöntemle çalışıyorum. Resimlerimi yaparken, kabartma tekniğinden de faydalanıyorum. Bu sayede resimlerime güzel bir derinlik kazandırıyorum. Isıtma ve gölgelendirme tekniğinden yararlanarak da düz zemin üzerindeki tahta parçalarına da resim yapıyorum. Ayrıca, ahşap ve taşı, oyma tekniği ile şekillendirerek ilgi çekici eserler ortaya çıkarıyorum.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Kentin değerlerini özgün tekniğiyle resmediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER