Kilisede Kuran

Kilisede Kuran-ı Kerim tilaveti -Diyarbakırda Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Keldani Katolik Kilisesinde Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından kilise korosu de ilahiler okudu


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda Keldani Katolik Kilisesinde ilk kez Kuran-ı Kerim okundu.
     Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Sur ilçesindeki Keldani Katolik Kilisesinde düzenlenen kutlama programı, kilise çanının çalınmasıyla başladı.
     Daha sonra Diyarbakır Ulucami Baş İmamı Mehmet Emin Mülayim, Kuran-ı Kerim okudu. Ali İmran ve Meryem surelerinden ayetleri okuyan Mülayim, davetlilerce büyük ilgiyle izlendi.
     Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı yönetimindeki kilise korosu da Türkçe, Arapça ve Süryanice ilahiler seslendirdi.
     Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, programda yaptığı konuşmada, bu yıl Vakıflar Haftasının "Medeniyet ve Şehircilik" temasıyla kutlandığını anımsattı.
     Bütün semavi dinlerin hemen hepsinde vakıf anlayışı bulunduğunu belirten Evsen, şöyle konuştu:
     "Bu eserler ecdadımızdan yadigardır. Biz Diyarbakırımız ile iftihar ediyoruz. 33 medeniyete beşiklik etmiştir. Bu kutsal mekanda, şimdi de önceleri de Allahın ismi zikredilmiş. Bizim anlayışımızda mabetlerin hepsi kutsaldır. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Ermeni Katolik, Ermeni Protestan kiliselerinin restorasyonlarını gerçekleştirdik. Şimdi orada hizmet görülüyor. Her iki kilise arasında 50 metrelik bir mesafe var. Ulucami de 4 mezhebin beraber ibadet ettiği bir yer. Hiç bir zaman sorun olmamış. Bizim coğrafyamız, bu kadar geniş bir anlayışa, hoşgörüye sahip. Dünyanın değişik yerlerinde bunlar kavga sebebi olmuş bizde ise zenginlik nedeni olmuş. Bunun kıymetini bilmemiz lazım."
    
     -Kilisede ilk kez Kuran okundu-
    
     Yusuf Karadayı ise ilk kez kilisede Kuran-ı Kerim okunduğunu ifade ederek, "Mutluyuz, sevinçliyiz" dedi.
     Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut ise etkinliğin bütün dünyaya özellikle de Suriyeye barış ve kardeşlik getirmesi dileğinde bulundu.
     Akbulut, Suriyede kaçırılan din adamlarının da bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini belirterek, "Din adamları her zaman Allahtan barışı dileyen insanlardır. Bir an önce bırakılmalarını istiyoruz. Sayın başbakana, siyasetçilere sesleniyorum, bizlere yardımcı olsunlar. Bir an evvel bırakılmalarını istiyoruz" dedi.
     Programa Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Muhammed Güzel Kurtoğlu, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, kilise vakfı yönetim kurulu üyeleri ile davetliler katıldı.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER