Kiremitçi Sinan Bey Camiindeki çalışmalar

Kiremitçi Sinan Bey Camiindeki çalışmalar -Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Sarı: -Hazirelerin bulunduğu alanda herhangi bir hafriyat ve kazı yapılmamıştır. İddia edildiği gibi herhangi bir hazirenin tahrip edilmesi söz konusu değildir


BURSA (A.A) - Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Kiremitçi Sinan Bey Camiindeki çalışmalar hakkında, Hazirelerin bulunduğu alanda herhangi bir hafriyat ve kazı yapılmamıştır. İddia edildiği gibi herhangi bir hazirenin tahrip edilmesi söz konusu değildir dedi.
     Sarı, bazı basın-yayın organlarında yer alan camideki çalışmalar sırasında hazirelerin tahrip edildiği yönündeki iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin minaresi dışında orijinal bir yeri kalmadığını, kurul onaylı projeye göre yıkılarak tekrar yapıldığını söyledi.
     Camideki çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Sarı, 4-5 metre kadar bir hafriyat var. Kottan aşağı inildi. Buraya çok amaçlı salonlar, Kuran kursları, abdest alma mahalleri ve dernek odaları gibi günümüzün sosyal ihtiyaçlarına cevap veren donatılar eklenecek diye konuştu.
     Sarı, eski eserlerin onarımına başlamadan önce eserin mevcut durumunu gösteren rölövesinin alındığını dile getirerek, Son günlerde basın-yayın organlarında Kiremitçi Sinan Caminde hazirelerin tahrip edildiği yönünde haberler çıktı. Bu eserin rölövesi kurul tarafından onaylanmıştır ve rölövede de görüleceği üzere hazirelere hiç dokunulmamıştır. Hazirelerin bulunduğu alanda herhangi bir hafriyat ve kazı yapılmamıştır. İddia edildiği gibi herhangi bir hazirenin tahrip edilmesi söz konusu değildir ifadelerini kullandı.
     Bu topraklarda yıllardan beri medeniyetlerin yaşadığını ifade eden Sarı, şunları kaydetti:
     Bursanın birçok yerinde kazı yaparken biraz derine indiğinizde kemiklerin çıkması muhtemeldir, bu olağan bir durumdur. Geçmişimize saygılı olmak adına çıkan kemik parçaları, usulüne uygun bir şekilde toplanıp uygun bir yere defnedilir. Çalışmalar sırasında burada da kemik parçalarına rastlanmıştır. Müteahhit firma, durumu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bildirmiş ve kemikler, burada bir mezarın yanına konulmuştur. Bu çalışmaların devamında hazireler de düzenlenecektir. Bu düzenleme sırasında kemikler de toplanarak belirli bir yere defnedilecektir.
    
     -Ecdada herhangi bir saygısızlık yoktur-
    
     Ecdada en fazla saygı göstermesi gereken birimlerden birinin vakıflar müdürlükleri olduğunu vurgulayan Sarı, Ecdada herhangi bir saygısızlık yoktur. Ecdadı en iyi anlayan, özümseyecek, layık olmaya çalışacak olanlar bizleriz. Vatandaşlara da hazirelerin tahrip edildiği yönünde yanlış bilgiler veriliyor. Bunları bize sorabilirler. Her türlü bilgi, belge meydandadır. Kayıtlar ortadadır. Herhangi bir yanlışlık yoktur ve olmayacaktır dedi.
     Sarı, Fatih Sultan Mehmetin Yunanca Hocası Sinan Bey tarafından 1524 yılında yaptırılan caminin 1802de çok esaslı bir onarımdan geçtiğini, 1952de yıkılarak yeniden yapıldığını belirterek, minaresi dışında orijinal bir yeri kalmayan caminin ihalesinin eylül sonunda yapıldığını, 1 yıl sürecek çalışmaların ardından 2013ün eylül ayında ibadete açılacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kiremitçi Sinan Bey Camiindeki çalışmalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER