Kırgızistandan Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehire

Kırgızistandan Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehire destek -Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı Cunusov: Eskişehirin, Türk Dünyası Kültür Başkentliği hazırlıklarının hepsini gerçekleştireceğine şüphem yok. Önümüzde çok etkinlik


ESKİŞEHİR (A.A) - Mürsel Çetin - Kırgızistan Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı İbrahim Cunusov, Eskişehirin, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri hazırlıklarının hepsini gerçekleştireceğinden şüphesi olmadığını belirterek, Önümüzde çok etkinlik var. Tabi ki, bu çalışmalarda yolun kenarında durmayacağız dedi.
     Cunusov, bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Eskişehirden, Vali Kadir Koçdemir ile İnönü Kaymakamı Memiş İnanı makamında kabul ederek, kentte düzenlenmesi planlanan etkinliklerle ilgili bilgi aldı.
     Koçdemirden, gelecek ay Eskişehirde gerçekleştirilecek etkinliklerin açılış törenine katılma daveti alan Cunusov, daha önce planlanan yurt dışı program nedeniyle törene katılamayacağını ancak mayıs ayı içinde mutlaka Eskişehire geleceğini bildirdi.
     Eylül ayında, ülkesinden 60 kişilik ekibin katılımıyla Türkiyede çeşitli kentlerde Kırgız Günleri etkinlikleri yapmayı amaçladıklarını ve buna Eskişehiri dahil edebileceklerini belirten Cunusov, şunları kaydetti:
     Eskişehirin, Türk Dünyası Kültür Başkentliği hazırlıklarının hepsini gerçekleştireceğine şüphem yok. Önümüzde çok etkinlik var. Tabi ki, bu çalışmalarda yolun kenarında durmayacağız. Kırgızistan zaten sizin memleketiniz. Bu gerçeği kimse değiştiremez. Türklerin, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycandan daha çok Kırgızistana önem verdiğine inanıyorum. Çok sayıda Türk arkadaşım var ve onlar Kırgızistanı çok seviyor, ülkemize çok ilgi gösteriyorlar. Tarihsel miraslarımız var.
    
     -Kırgızistandaki demokratikleşme çabalarına övgü-
    
     Koçdemir de Ankara, İstanbul, Konya ve Bursanın ortasında bir Anadolu kenti olan Eskişehirin, Türk dünyasının her bölgesinden göç aldığını anlattı.
     Balkanlar, Kafkaslar, Kırım, Tataristan gibi bölgelerden çok sayıda kişinin, Eskişehirde yaşadığını hatırlatan Koçdemir, şöyle devam etti:
     Eskişehir, 1990lı yıllardan itibaren öğretim üyesi ve öğrenci olarak Türk dünyası tarafından Türkiyede en çok tercih edilen şehir. Bu yıl iki unvanı birden taşıyoruz. Bunlardan biri; Türk Dünyası Kültür Başkentliği, diğeri ise Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği. Hem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül hem de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu Kültür Başkentliğine büyük önem veriyor. Türk dünyası birbirini daha iyi tanıdığında, Türk kültür mirasını öğrendiğinde pek çok işin kolaylaşacağına inanıyorlar.
     Koçdemir, Kırgızistanın, Türkçe konuşan ülkeler içinde Türk kültürünü orijinal olarak korumasıyla öne çıktığına dikkati çekerek, ülkenin bu orijinal yapıyı korurken çağın gereklerine uygun değişimler yaşadığını söyledi.
     Kırgızistanın, demokrasideki ısrarı ve demokrasi içinde birlikte yaşama konusundaki başarısının hem Türkiyenin hem de bölgedeki diğer ülkelerin gözlerini kamaştırdığını vurgulayan Koçdemir, Dünyanın, Türk dünyasını yeterince doğru tanıdığı söylenemez. Bu yıl söz konusu olumsuz durumu sona erdirmek adına önemli adımlar atmak istiyoruz. Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını Astanadan aldık. Daha da yükseltip değer katarak Tataristanın başkenti Kazana devredeceğiz dedi.
    
     -Türkiyede, Kırgızistandan sadece Aytmatov tanınıyor-
    
     Koçdemir, Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında Eskişehirde bir meydan veya mahalle oluşturacakları bilgisini verdi.
     Burada, Türk dünyasına mensup ülke ve bölgelere mekanlar tahsis edeceklerini dile getiren Koçdemir, şöyle konuştu:
     Meydan veya mahallemizde Kırgızistanın geleneksel giysileri, müziği, damak tatları, hediyelik eşya ve sembolleriyle ilgili bölümler olabilir. Fotoğraf, resim sergileri yapılabilir. Yani Eskişehire gelen kişilerin, Kırgızistan hakkında doğru bir bilgi ve kanaat elde etmelerine yarayacak bir düzenleme olmasını istiyoruz. Kırgızistan Kültür Günleri düzenlemeyi, Eskişehir ve Türkiye gündeminde Kırgızistanın olmasını sağlayacak faaliyetler yapmayı hedefliyoruz. Kırgızistanın 2013 yılında dünyaya tanıtmak istediği bir şahsiyeti, Türkiyede tanıtıp tüm dünyaya duyurmayı arzu ediyoruz. Üzülerek söylemek lazım ki; Türkiyedeki gençler ve çocukların, 2008 yılında vefat eden dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov dışında Kırgızistan hakkında herhangi bir bilgileri yok.
     Koçdemir, Anadoluda, Türk kültür mirasına katkıda bulunmuş, Türkiye ile Kırgızistanın ortak bir değerini de Kırgızistanda tanıtmak istediklerini sözlerine ekledi.
     Daha sonra Cunusova, Koçdemir tarafından üzerinde el işlemeli Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti logosu bulunan tabak hediye edildi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kırgızistandan Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehire Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER