Kırıkkalede ekmek fırınlarına denetim

Kırıkkalede ekmek fırınlarına denetim


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkalede Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kentteki kentteki 77 ekmek fırının denetlendiği bildirildi.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Çiftlikten Çatala Gıda Güvenilirliği yaklaşımı ile tüketicinin korunması ve tüketiciye güvenilir gıda arzının bakanlığın temel politikası olduğu belirtilerek, bu kapsamda, tüketicilere güvenilir gıda sunulması ve korunmasının da bakanlığın sorumluluğunda olduğu kaydedildi.
     2012 yılında kent sınırları dahilinde bulunan kayıtlı 77 ekmek fırınında 92 denetim yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     Buna paralel olarak Alo Gıda 174 ihbar ve şikayet hattına gelen ihbarlarda değerlendirilerek ekmek fırınlarında 5596 sayılı kanun kapsamında yapılan denetimler sonucu hijyen denetimleri ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapılmış olup görülen aksaklıklar giderilmiştir, gramaj kontrolleri yapılmıştır. 2012 gıda denetim programı gıdalarda risk esasına göre yürütülmekte olup bu kapsam da 7 ekmek numunesi alınmış olup ağırlık kontrolü, rop sporu, tuz ve kül miktarı yönünden yapılan analizleri sonucunda ekmek tebliğine uygun olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan 92 hijyen denetimi sonucu 2 fırın işletmesine 4 bin 750lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca ilimizdeki ekmek satış noktalarında ve toplu tüketim yerlerinde tüketime sunulan ekmeklerin satış şartları kontrol edilmiştir. Ekmek üretimi 4 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi ve Ekmek çeşitleri Tebliği hükümleri ve ilgili mevzuat doğrultusunda Tip 650 Undan üretimi yapılmaktadır. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan üründür.
     Tarım Mahsulleri Ofisi tarafından israfın önlenmesine ilişkin toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratılması amacıyla başlatılan, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasını İl müdürlüğü olarak çok uygun buldukları ifade edilen açıklamada, kampanyayı destekledikleri kaydedildi.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Kırıkkalede ekmek fırınlarına denetim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER