Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Kutluay:

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Kutluay: -Mantar zehirlenmeleri ölümle sonuçlanabilir


KIRKLARELİ (A.A) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Nihat Kutluay, mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini bildirdi.
     Kutluay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada yetişen mantarlar yerine kültür mantarlarının tüketilmesi gerektiğini söyledi.
     Açıkta satılan mantarların alınmamasını öneren Kutluay, mantarların şekli ve rengine bakarak zehirli olup olmadığını anlamanın mümkün olmadığını kaydetti.
     Zehirlenme vakalarında zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini aktaran Kutluay, şunları kaydetti:
     Mantar zehirlenmesinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
     Mantar zehirlenmeleri ölümle sonuçlanabileceğini ifade eden Kutluay, mantar zehirlenmesinin tedavisi konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabileceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Özgün Tiran / Cihan Demirci
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Kutluay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER