Kırşehirliler Büyük Ustanın yolunda

Kırşehirliler Büyük Ustanın yolunda -Bozkırın tezenesi olarak bilinen Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaşın ölümünün ardından Kırşehirde saz satın alanların ve bu enstrümanı çalmayı öğrenmek isteyenlerin s


KIRŞEHİR (A.A) - Abdullah Yıldız - Bozkırın tezenesi olarak bilinen Türk Halk Müziği (THM) sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaşın ölümünün ardından memleketi Kırşehirde, saz satın alanların ve bu enstrümanı çalmayı öğrenmek isteyenlerin sayısında artış yaşanıyor.
     Kırşehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Dulkadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Neşet Ertaş ustanın vefatından sonra saza ve THM kursuna yoğun bir talep olduğunu söyledi.
     Kurum olarak belirli periyotlarda saz kursları düzenlediklerini ifade eden Dulkadir, Kırşehir Belediyesinin de katkısıyla saz kursları için yeni bir planlama yaptıklarını belirterek, Daha önce açtığımız saz kurslarına müracaatlar 15-20 kişiyle sınırlı kalıyordu. Neşet Ertaşın ölümünden kısa bir süre önce ilanını yaptığımız kursa kayıt yaptıranların sayısı 80i buldu diye konuştu.
     Kurs hakkında bilgi veren Dulkadir, Uygulamalı eğitim olduğu için biz bunları gruplar halinde almak istiyoruz. Ama bu ilerde de artacağını gösteriyor. Tabii ki bu da bizi mutlu ediyor. Şehrimizden çıkan bir ozanımızın anısını yaşatmak, onun eserlerini dillendirmek bizi mutlu ediyor. Halk Eğitimin görevleri arasında bunlar da var. Biz böyle bir çalışma içerisindeyiz. Halk müziğinin yaygınlaşmasını ve saz kursunun şehrimize özgü şekilde biraz daha gelişmesini arzu ediyoruz. Bu alanda kurslarımız devam edecek ifadelerini kullandı.
    
     -Ertaşın memleketinde saz satışları da arttı-
    
     Kırşehirin tanınan saz ustalarından Lokman Aydemir ise hem saz yaptığını hem de saz kursu verdiğini dile getirdi. Son günlerde birçok kişinin saz çalmayı öğrenmek için iş yerine geldiğini belirten Aydemir, saz satışlarının yoğun olmasını ve ilginin artmasını büyük usta Neşet Ertaşa saygı örneği olarak düşündüğünü söyledi.
     Neşet Ertaşı kaybettikleri için acılarının büyük olduğunu ifade eden Aydemir, şunları söyledi:
     Büyük ustayı kaybettikten sonra müşteriler yoğunlukta saz öğrenmek için geliyor. Yani bu yönde talepleri var. Ustamız, veda ederken bile birçok kişiye güzel mesajlar vermiş olmalı ki, insanlar ustanın yolundan gitmek için çaba sarf ediyor. Dün 3-4 arkadaşımız geldi, Büyük usta Neşet Ertaştan dolayı biz sazı öğrenmek istiyoruz, nasıl yardımcı olabilirsiniz- diye sordular. Biz de kendilerini yönlendirdik. Talep güzel, yani ustanın yolunda gitmeye çabalayanların sayısında artış var.
     Birçok kişinin evlerinde kırık dökük olan sazlarını bile tozlu raflardan indirerek tamire getirdiğini belirten Aydemir, Önceleri haftada bir saz tamiri yapıyorsam, son 2 haftada bu rakam 3e çıktı. Haftada 1 ya da 2 saz satıyordum, geçen hafta 6 saz satıldı. Hediyelik olarak minyatür saz almak isteyenlerin sayısı da iki katına çıktı. Birçok ilden de minyatür saz siparişi almaya başladım dedi.
     Aydemir, yaptığı minyatür sazlardan Neşet Ertaşa da göndermeyi planladığını ancak vefatı dolayısıyla hediyeyi kendisine ulaştıramadığını söyledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kırşehirliler Büyük Ustanın yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER