KİYD İstanbul Şubesinin Kültür Sohbetleri

KİYD İstanbul Şubesinin Kültür Sohbetleri -Collection Club yöneticileri Şerif Antepli, Hilmi Nakipoğlu, Doğan Güral ve Ercan Altuntaş tarafından sunumlar yapıldı


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya İlinden Yetişenler Derneği (KİYD) İstanbul Şubesinin Kültür Sohbetleri etkinliklerinin ocak ayı toplantısında, Collection Club yöneticileri Şerif Antepli, Hilmi Nakipoğlu, Doğan Güral ve Ercan Altuntaş tarafından sunumlar yapıldı.
     Şubeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesislerinde düzenlenen Koleksiyon Kültürü temalı toplantıda konuşan Collection Club Başkanı Antepli, yıllarını koleksiyona vermiş birisi olarak dernek üyeleriyle tanışmaktan memnuniyet duyduğunu bildirdi.
     Koleksiyon kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçladıklarını belirten Antepli, Koleksiyonculuğa, pul toplayarak başladım. Çok değerli dostlar edindim. Kültürüm arttı. 12 yıl önce istediğim çizgide koleksiyon dergisini araştırdığımda, bu eksikliği tamamlamaya çalıştım. 2000 yılının ekim ayında Geçmişin Değerlerini Geleceğe Taşıyanlar dergisini çıkardım. Biz koleksiyonerler, kültür bekçileriyiz ifadelerini kullandı.
     Nakipoğlu da sivil toplum kuruluşlarını, demokrasilerin vazgeçilmez unsurları diye niteleyen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkü yad ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Hedefim bir müze kurmaktı. Fotoğraf ve Fotoğraf Makineleri Müzesini kurdum. Tarihe tanıklık eden, fotoğraftır. Fotoğraf makineleri, yalan söylemeyen tek alettir. Topladıklarımız, sandıklarda ve kutularda kalsaydı sadece beni mutlu ederdi. Ancak bunları paylaşmanın gerekliliğine inanıyoruz. 1997nin mayıs ayında zihinsel engelliler için okul yaptırdım. Hem müze hem de down sendromlu çocuklar aynı çatı altında bir araya getirildi. Müzemde 650 fotoğraf makinesi mevcut. Esenyurtta Koleksiyonerler Müzesi için çalışmalarımız devam ediyor. Başka bir hedefim de mobil müze oluşturup köy köy, kasaba kasaba müzemi dolaştırmaktır.
     Altuntaş ise tüm dünya pullarını, tüm dünya kağıt paralarını biriktirdiği bilgisini verdi.
     Milli Piyango biletleri koleksiyonu bulunduğunu ve 1 milyonu aşkın puldan oluşan arşive sahip olduğunu bildiren Altuntaş, özel müzelerin tamamı, devlet müzelerinin de yüzde 50sinin koleksiyonerler sayesinde kurulduğuna dikkati çekti.
    
     -Geçmişin değerlerini geleceğe taşıyan bizler hamalız-
    
     Güral, ebeveynlerin, çocuklarını koleksiyonculuğa teşvik etmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
     Koleksiyon yaptım, kabiliyetsiz bir adam oldum. Kumar oynamayı, meyhaneye gitmeyi, zar atmayı beceremedim. Koleksiyonerliğe 1973te başladım ve tam 40 yıl oldu. Askerdeyken akrabalarıma hediye olarak aldığım Milli Piyango biletlerinden, terhis olduktan sonra fotoğraflarım arasında kalan bir biletle başladım. Geçmişin değerlerini geleceğe taşıyan bizler hamalız. Hak vaki olup gözlerimizi yumduğumuzda inşallah bu değerler zayi olmayacak, gelecek nesillere taşınacaktır.
     Koleksiyonlarından örnekler gösteren Güral, Türk uçak sanayisini güçlendirmek için çıkarılan tayyare piyangolarından eşya piyangolarına, piyango saklama zarflarından Tek Kollu Cemal, Nimet Abla, Adile Naşitin babası Naşit Bey ve Hazım Körmükçü gibi tanınmış kişilerin piyango satıcısı olduğuna ilişkin belgeleri katılımcılara tanıttı.
     Konuklar arasında yer alan TRT sanatçısı Mustafa Hisarlı, Ben de dost koleksiyonu yapıyorum dedikten sonra Hilmi Nakipoğlu, salonda bulunan herkesi Eski Dostlar şarkısını söylemeye davet etti. Salonda hep birlikte bu şarkı söylendi.
     KİYD İstanbul Şube Başkanı Metin Bedir, katılımcılara teşekkür ederek, 24 Şubatta Cimcik Günü etkinliği yapacaklarını, aynı gün Mustafa Hisarlının Kütahya türkülerini söyleyip hemşehrileriyle sohbet edeceğini belirtti.
     Dernek yöneticilerinin, konuşmacılara birer çini tabak hediye ettiği etkinliğe, KİYD kurucularından Avukat Mustafa Peçen, Emekli Hakim Ulvi Turgut, Doç. Dr. Tevfik Özpaçacı, iş adamı Durmuş Candan, Yeminli Mali Müşavir Rafet Kalkanın aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber KİYD İstanbul Şubesinin Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER