Kızıl geyikler doğaya uyum sağladı

Kızıl geyikler doğaya uyum sağladı -Yozgatın Akdağmadeni ilçesinde 1991 yılında ormanlık alanda kurulan üretme istasyonunda yetiştirilerek doğaya bırakılan 15 geyik, ortama uyum sağladı -Kış şartlarında yiyecek bulamadıkları için ista


YOZGAT (A.A) - Yunus Taştan - Özcan Güney - Yozgatın Akdağmadeni ilçesinde 1991 yılında ormanlık alanda kurulan üretme istasyonunda yetiştirilen ve doğaya bırakılan 15 geyik, ortama uyum sağladı.
     Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Harun Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, nesli tükenme tehlikesi bulunan kızıl geyiklerin çoğalması için faklı bölgelere üreme istasyonları kurduğunu anımsattı.
     Akdağmadeni ilçesinde de 5,5 hektar alanda istasyon kurulduğunu anlatan Erkoç, Samsunun Vezirköprü ilçesinden 3 erkek ve 2 dişi geyik 1991 yılında istasyona getirildi. 2007 yılında sayı 14e yükselince bakanlığın talimatı ile geyikler doğaya bırakıldı dedi.
     Son 5 yılda sayının 17ye ulaştığını ancak 2 geyiğin telef olduğunu belirten Erkoç, şunları söyledi:
     Geyiklerden biri, karayoluna inince otobüsün çarpması sonucu telef oldu. Yaşlı bir geyik de ormanlık alanda ölü bulundu. Kalan 15 geyik doğaya uyum sağladı. Geyikleri sürekli gözlemliyoruz, yaşam alanlarına zaman zaman yem takviyesinde bulunuyoruz. Yozgat, Sivas, Kayseri üçgenindeki ormanlık alanda geyik sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız da geyikleri benimsedi. Onlara zarar vermekten kaçınıyorlar. Kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan geyikler, üredikleri istasyon yakınına geliyor. Bu bölgeye belirli aralıklarla yem bırakıyoruz.
    
     -Geyiklere ekmek-
    
     Akdağmadeni Belediyesinin, istasyon yakınındaki Kadıpınarı Dinlenme Tesislerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Mehmet Gökhan Şahan, yoğun kış şartlarında yiyecek bulmakta sıkıntısı çeken geyikler için fırınlardan bayat ekmek topladıklarını söyledi.
     Üredikleri bölgeyi terk etmeyen geyiklerin insanlardan kaçmadığını ifade eden Şahan, şöyle konuştu:
     Bu hayvanlar kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta sıkıntı çektikleri için istasyon civarında dolaşıyor. Biz de beslenmelerine yardımcı olmak için fırınlardan bayat ekmek getiriyoruz. Çam ağaçlarından gökçe adını verdiğimiz yeşil yaprakları da indirerek geyiklerin beslenmesine yardımcı oluyoruz. Tesise gelen vatandaşlar da zaman zaman geyikler için ekmek bırakıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri de belirli aralıklarla geyikler için doğaya yem bırakıyor. Geyikler 2 sürü halinde dolaşıyor. Bir sürüde 6, diğerinde 7 geyik var. 2 erkek geyik de sürülerden ayrı dolaşıyor.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Kızıl geyikler doğaya uyum sağladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER