Kızılelma köyünde ÇED toplantısı

Kızılelma köyünde ÇED toplantısı


ÇANAKKALE (A.A) - Kuzey Biga Madencilik A.Ş, Çan ilçesine bağlı Kızılelma köyünde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenledi.
     Kızılelma, Söğütalan, Karaköy, Göle ve Bilaller köylerinden yaklaşık 500 kişinin katıldığı toplantıya, Çanakkaleden gelen yaklaşık 30 kişilik gurup tepki gösterdi.
     Köylüler, protestocu gurubun, toplantının yapıldığı kahvehaneden çıkmasını istedi.
     Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güverin başkanlığında yapılan toplantıda, Encon Çevre Danışmanlık firmasından Burcu Yazgan Kayabalı, proje hakkında bilgi verdi.
     Çanakkale Çevre Platfromu Başkanı Hicri Nalbant, yaptığı açıklamada, siyanür ve atık havuzları ile madenlerin çevreye zarar verdiğini iddia etti.
     Kızılelma Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Soydemir de Kızılelmanın bir maden köyü olarak anılabilmesi için maden firması tarafından gerekli yatırımın yapılmasını istedi. Madenin açılmasını istediklerini ancak önümüzdeki süreçte özellikle firmanın Kızılelma ve Söğütalan Köy Kalkınma Kooperatifleri ile işbirliği içinde çalışması gerektiğini kaydeden Soydemir, maden firmasına, taleplerini içeren bir liste vererek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kayıtlarına geçirilmesini istedi.
     Kuzey Biga Madencilik Genel Müdürü Hasan Giray ise projede atık barajı olmadığını, siyanür havuzlarının bulunmadığını öne sürerek, iddia edildiği gibi binlerce hektarlık alanda madencilik yapılmayacağını söyledi.
     Giray, ÇED tanıtım dosyamızda belirtildiği gibi burada atık havuzları yoktur. Proje alanı 200 hektar civarında olur ve fiilen madencilik yapılacak alan ise çok daha az alanda yapılır. Bu bilgiler tanıtım dosyamızda olmasına rağmen Çevre Platformu tarafından yanlış bilgilerin verilmesini anlayamıyoruz dedi.
     Encon Çevre Danışmanlık Firması Yetkilisi Tolga Balta da Çevre Platformu Başkanının, Uşak Eşme madeni ile ilgili iddiaların gerçek olmadığını belirterek, Bugün gelişmiş her ülkede altın madenciliği yapılıyor. ABDde, Kanadada, Finlandiyada yapılan madencilik nasılsa burada aynı teknoloji ile madencilik yapılacak diye konuştu.
     Toplantıya, Çan Belediye Başkanı Abdurahman Kuzu, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Karagöz, CHP İlçe Başkanı İmalettin Meriç ve MHP temsilcileri de katıldı.
    
     Muhabir: Çan / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Kızılelma köyünde ÇED toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER