Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk:

Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk: "Anadili yasaklamak cezaların en ağırıdır"


MARDİN (A.A) - Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk anadili yasaklamanın cezaların en ağırı olduğunu bildirdi.
     Türk, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada dilin kendi yasaları içerisinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlık, ulusu birleştiren, koruyan ve ulusun ortak bir değeri olduğunu bildirdi.
     Bir dilin özgürlüğünün ancak o dilin anayasal, yasal, hukuki bir statüye kavuşturulması, günlük yaşamdan eğitime, iletişim, yayıncılıktan örgütlenme ve siyasete kadar her alanda özgür bir biçimde kullanılmasının önündeki bütün engellerin kaldırılması ile sağlanabileceğini belirten Türk, şu görüşlere yer verdi:
     "Aksi takdirde bu imkanlardan yoksun bir dil ağır baskı ve asimilasyon koşullarında varlığını sürdüremez. Şuan unutulmamalıdır ki, anadili yasaklamak cezaların en ağırıdır. Bir anadilin yok sayılması, kullanımının engellenmesi, yasaklanması aynı zamanda o toplumun inkar edilmesi anlamına gelmektedir.
     Kürtlerin yaptığı mücadeleyle birlikte, yasak ortadan kaldırıldı. Kadın, erkek, genç yaşlı Kürtlerin bir bütünü yasaklanan duygularını kendi anadilleriyle dillendirmenin sevincini yaşadılar. Anadili için 68 gün açlık grevinde bedenlerini ölüme yatıran yüzlerce tutukluya teşekkürlerimi belirtiyor, başarılarından dolayı kutluyorum."
    
     Muhabir: Adnan Koçhan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER