Konyanın dağ köyleri, ABye organik tarımla

Konyanın dağ köyleri, ABye organik tarımla girecek -Organik Tarım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Urs Niggli: -Konyadaki 466 köyün bulunduğu organik tarım havzasında sağlıklı bir zincir oluşturulması başarılırsa, Avrupanın organ


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) Başkanı Prof. Dr. Urs Niggli, Konyadaki 466 köyün bulunduğu organik tarım havzasında sağlıklı bir zincir oluşturulması durumunda, Avrupanın organik ürün ihtiyacının önemli bir kısmının Konya Ovasından karşılanabileceğini söyledi.
     İsviçre merkezli Organik Tarım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Urs Niggli, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Konya Ticaret Borsasının birlikte düzenlediği KOP Bölgesinde Organik Tarım Paneli için geldiği Konyada, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
    
     -İsviçreli profesöre Konya Ovası ilham vermiş-
    
     Tarım alanında eğitim yapma kararını, gençliğinde Konyaya gelip bu geniş ovada buğday tarlalarını gördükten sonra aldığını vurgulayan Niggli, Konya Ovasının ve özellikle güneyindeki, toprakları organik tarıma son derece uygun dağlık havzanın büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirtti.
     Konyaya şimdiki ziyaretinde, ilk adımları atılan Organik Tarım Köyleri isimli bir projeyle karşılaşmasının kendisini ikinci kez heyecanlandırdığını anlatan Niggli, şunları kaydetti:
     KOP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesinin bölgedeki bu organik tarım çalışmasından çok etkilendim. Bölgenin en büyük sorunu olan su konusu hem tasarrufla hem de yeni su kaynakları ile bir şekilde çözülmelidir. Başarılırsa bu bölge, 3 milyon hektar tarım arazisiyle devasa bir güç olur. Konyadaki 466 köyün bulunduğu organik tarım havzasında sağlıklı bir zincir oluşturulması başarılırsa, Avrupanın organik ürün ihtiyacının önemli bir kısmı bu bölgeden karşılanabilir. KOP Bölge Kalkınma İdaresinin bölge için bir eylem planı hazırlığına başlaması da ayrıca sevindirici.
    
     -Hem köylü hem ülke ekonomisi kazanacak-
    
     KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise Konya Ovası ve çevresindeki dağlık alanlarda yer alan 1002 köyde, dünyada örneğine az rastlanan bir organik tarım projesinin hayata geçirileceğini söyledi.
     Şu ana kadar bu köylerden 71inde, başta çilek olmak üzere organik tarıma geçildiğini, elde edilen sonuçların ilerisi için büyük umutlar verdiğini dile getiren Babaoğlu, İlk etapta 466 köyde organik tarıma geçiyoruz. Üretimde kalite, standardizasyon, işleme, pazarlama ve markalaşma konularında tüm ilgili kurumlarla profesyonel bir çalışma yürütüyoruz. Tek hedefimiz, inandığımız bu projede başarıya ulaşmak. Proje başarılı olursa, hem köylü zenginleşecek hem de ülke ekonomisi kazanacak diye konuştu.
     (MAT-KYR)
<< Önceki Haber Konyanın dağ köyleri, ABye organik tarımla Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER