KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Babaoğlu:

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Babaoğlu: -"Konyanın tarıma dayalı kalkınması gerektiği anlayışından vazgeçilerek diğer sektörlerin de gelişmesi için çaba harcamak gerekiyor"


KONYA (A.A) - Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, "Konyanın tarıma dayalı kalkınması gerektiği anlayışından vazgeçilerek diğer sektörlerin de gelişmesi için çaba harcamak gerekiyor" dedi.
     AKTİSAD tarafından düzenlenen sabah oturmalarına katılan Babaoğlu, Konya ovasının en temel sorununun su sıkıntısı olduğunu ve bu durumun kötüye gittiğini söyledi.
     Mavi tünelden gelmesi beklenen 400 milyon metre küp suyun, Konyanın ve bölgenin tüm ihtiyacını karşılamayacağını belirten Babaoğlu, bölgeye ilk havza dışından su transferinin gerçekleşeceğini söyledi.
     "Konya tarımın başkentidir" cümlesinin çok fazla bir şey ifade etmediğini aktaran Babaoğlu, şunları kaydetti:
     "15 milyar metreküp suyumuz olsaydı bu cümleye bütün kalbimle destek verirdim. Ama yok. Yıllık kullanılabilir durumda 4.3 milyar metreküp suyumuz var ki buna yer altı suları dahildir. Mavi tünel projesinden gelecek 400 milyon metreküp su, bu rakamın içindedir. Yakın bir gelecekte su sıkıntısı çekeceğimiz aşikardır. Konya kuru tarımın başkentidir denirse buna katılırım. Konyanın tarıma dayalı kalkınması gerektiği anlayışından vazgeçilerek diğer sektörlerin de gelişmesi için çaba harcamak gerekiyor. 2012 yılı içinde tutulan raporlar ışığında elde edilen değerlere göre KOP bölgesindeki iller arasında demiryolu ağlarını güçlendirmek ve bu demir yollarını Mersin ve Antalya ile birleştirmek olduğu yönündedir. Bu rapor, bölgenin Konya, Karaman ve Mersin ekseninde, sanayi, ticaret ve turizm sektörlerinde bölgenin gücünü artırma amaçlı bir mega özel ekonomi koridoru oluşturmayı hedefleyen yeni bir model önermektedir."
     Tarım, ulaştırma ve enerji yatırımlarıyla alt yapısı tamamlanan KOP Bölgesinin Türkiyenin makro hedeflerine büyük katkı sağlayabilecek bir bölge olduğunu ifade eden Babaoğlu, KOP İdaresinin kuruluş amacının bu bölgeyi kalkındırmak ve Türkiyede yeni bir cazibe merkezi haine getirmek olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Babaoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER